Последните дни бяха особено драматични за Венецуела. На фона на все по-тежките и болезнени санкции от страна на Запада, продължаващите и подкрепяни отвън улични метежи, както и засилващата се политическа изолация, латиноамериканската страна преживя, макар и анемичен, но съвсем истински опит за военен преврат.

Отделни части от венецуелската армия, ръководени от офицери-ренегати с младши и средни чинове, дезертирали и преминали на страната на самопровъзгласилият се за президент Хуан Гуайдо се опитаха да щурмуват ключови сгради на венецуелското правителство, както и военни обекти. Импровизираният метеж бързо бе овладян от страна на законните власти, а превратаджиите признаха поражението си. Така народът на първата страна в Латинска Америка, извоювала независимостта си, след глада, недостига на лекарства, болестите и постоянния дефицит на електричество, трябваше да преживее и въоръжено насилие по улиците на столицата си.

Най-отвратителното в цялата ситуация е, че метежниците, след поредният си неуспех, вместо да склонят на някакъв вид преговори с управлението на законния президент Мадуро, вече открито говорят за чуждестранна военна намеса, в подкрепа на патологичното им желание за власт.

След неуспешния пуч злополучният му ръководител Хуан Гуайдо заяви пред в. „Вашингтон поуст”, че ако получи предложение от САЩ за военна помощ, под формата на пряка въоръжена намеса, би я предложил за разглеждане и обсъждане в контролирания от него венецуелски парламент и вероятно същият ще я одобри.

Ако това се случи, то определено би било принос към световната политическа история. Върховният законодателен орган на една държава да одобри военна интервенция на втора страна срещу самата нея.

В така създалата се ситуация Възраждане осъжда всякакви опити за насилствено уреждане на политическата ситуация във Венецуела, тъй като всеки опит за силово превземане на властта и погазването на всякаква законност и хуманизъм ще рефлектира преди всичко върху венецуелския народ. Също така Възраждане е твърдо против всяка чужда намеса, още повече военна във вътрешните дела на Венецуела, като грубо нарушаваща съществуващият международноправен ред и опитите на по-голямата част от света за мирно уреждане на кризата.

Възраждане призовава българското правителство да излезе спешно със същата позиция. Ако им е трудно да формулират такава, най-добре да предадат ръководството на страната, в това число и на родната дипломация, в ръцете на политици със суверенно мислене и необходимата експертиза, за да го направят, вместо тях.

Възраждане с номер 27 – само ние можем!