По-малко от 24 часа, след като си тръгна от България, Хорхе Марио Берголио, известен още и като папа Франциск, направи второ антибългарско изказване, този път от територията на втората българска държава на Балканите – Македония. След като беше у нас и ни посъветва да отворим границите и вратите си за нелегалните имигранти, при посещението си в западната ни съседка, Франциск заяви, ни повече, ни по-малко, че българи и македонци са две „съвършено различни нации”, че македонците били млада нация, но народ с вековни традиции, напълно различни от българските.

Какъв по-хубав подарък за сърбоманите българофоби в Скопие! Същите от днес ще имат един аргумент в повече, претендирайки за поредното парче от българската история и отстоявайки измислената си национална идентичност. Отново за българска сметка, разбира се. И всичко това в момент, когато България води преговори с Македония, а смесената българо-македонска комисия заседава точно по тези въпроси, опитваща се да докаже и убеди македонската страна, че имаме обща история и съвместно минало, което трябва да отбелязваме заедно. За информация на римския епископ, общо минало и герои имат само единните и монолитни народи, някога са били едно, а впоследствие изкуствено разделени. Разбира се, на Хорхе Берголио като представител на една изкуствена нация – аржентинската, му е трудно да разбере това и дори да осмисли, че има нации по-стари от 200 години, но би било добре занапред, когато прави официални посещения някъде, да се подготвя по-старателно по подобни чувствителни въпроси.

С това си изказване президентът на Ватикана зачеркна дългогодишни политически и дипломатически усилия от българска страна и практически минира преговорите ни с Македония по присъединяването им към ЕС, а работата на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, ако досега бе трудна, оттук насетне ще стане почти невъзможна.

Единственото, за което ние от Възраждане се чудим, е колко още национални унижения трябва да понесем, за да може управляващите ни да реагират на папските провокации. И тъй като сме убедени, че те няма да го направят, днес ще внесем в представителството на Ватикана в София официално писмо-протест по повод изказването на Берголио в Македония и ще искаме извинение за думите му. След като нямаме държава, която да го направи, Възраждане отново ще влезе в тази роля.

Възраждане с номер 27 – само ние можем!