7000 българи всяга година умират заради липса на медицинска помощ, а средната продължителност на живота през годините на прехода е намаляла с 6-7 г. Това обяви днес Янаки Стоилов от лявото крило в БСП по повод годишнината от разпадането социализма и предстоящия конгрес на партията.

Стоилов  добави, че от страната са емигрирали над 1 млн. души. Потреблението на основните храни все още е значително по-ниско от преди.  Отново се върна  неграмотността най-вече сред най-младите, а висшето образование е стана по-скъпо от редица европейски страни, посочи още социалистът.

Виждането на лявото движение за предстоящия конгрес на БСП се различава от това на „Позитано” 20, смята  Стоилов. Той обощи, че според лявото крило в партията конгресът трябва да съсредоточи вниманието си върху новата политика, от която се нуждае България. Подкрепата за БСП сега зависи от резултатите и от равносметката на нашето управление, както и от способността ни да предложим решение на проблемите за следващите четири години. Едва след това хората могат да се вгледат върху това, което им предлагаме в бъдеще. Да не забравяме, че утре е 10 ноември – навлизаме в 20-тата година на прословутия преход”, каза Стоилов.  Според   него е време за лява политика.
„Намираме се почти в извънредна кадрова ситуация на висока концентрация на власт, на немотивирано и бързо издигане на хора до партийни длъжности. БСП се свива кадрово точно там, където е гръбнакът на всяка организация – средното поколение”, каза той.
Бъдещето на БСП зависи от конкретната й политика и действие. „Ако конгресът не фокусира вниманието си върху формулирането на нова, следпреходна политика, ще допусне груба грешка с непоправими последици”, допълни той.
/БЛИЦ