Министърът на правосъдието Янаки Стоилов умува по въпроса дали да издигне своя собствена кандидатура за председател на Върховния касационен съд, предаде bTV.

Стоилов обяви, че процедурата стартира в четвъртък на заседание на Висшия съдебен съвет, но той няма да излезе със собствена кандидатура тази седмица. Мандатът на сегашния председател на ВКС Лозан Панов изтича на 10 февруари догодина.

Ресорният министър представи приоритетите на служебния кабинет „Янев 2“ в сектор „правосъдие“. Сред тях са – подобряване на обслужването на гражданите и фирмите, преодоляване на лоши практики, подобряване на взаимодействието със съдебната власт и повишаване на взискателността към нейната работа.

Стоилов посочи, че ръководеното от него ведомство подготвя списък с предложения за законодателни промени, включително за премахването на специализираното правосъдие, „инхаус“ процедурите и Глобалния закон „Магнитски“.

Янаки Стоилов обясни, че по отношение на Агенцията по вписванията и вписването на сделките в имотния регистър, вече става без забавяне. По думите му така рязко се намаляват възможностите за имотни измами. „Ускорено се преодолява изоставането в публикуването на финансовите отчети в Търговския регистър за изминалите години, продължава работата по свързването на ТР с европейската система“, допълни Стоилов.

Работи се по създаването на Регистър по несъстоятелността, който трябва да бъде факт в края на януари 2022 г. Има активни действия по ускоряването на процедурата за придобиване на българско гражданство.

„За около 3 месеца, по време на управлението на служебното правителство, са обслужени около 7300 лица, които са получили своите удостоверения за придобито българско гражданство. За сравнение, с за цялата 2020 г. са около 5500“, уточни министърът.