По повод превръщането ми в „главен герой“ на „разследване“ на Антикорупционен фонд бих искал да се знае, че: Записите са правени тайно и са изцяло незаконни. Не съм давал съгласие или разрешение да бъда записван. Това написа в профила си във Фейсбук бившия съветник по корупцията на премиера Бойко Борисов - Яне Янев.

Той добавя, че на много места в тях мои думи не звучат така както бих ги изрекъл в действителност. Предполагам кой е поръчал и сглобил реални мои думи от миналото със сегашни Deepfake манипулации, но това ще оставя на съда…

"Конституцията на Република България и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи не допускат такова брутално издевателство над личността и аз ще се защитя с всички допустими от закона средства – вътрешни и международни.

Заявявам, че за тези „записи бях уведомен от Николай Стайков и Бойко Станкушев, на които връчих писмено заявление, че забранявам под каквато и да била форма да се използва моя глас и да ми се приписват изказвания в смисъл и контекст, каквито аз не съм правил.

И от двамата получих уверение, че проведеното от тях разследване е под „методическото ръководство“ на основния им спонсор „Америка за България“ и че практически фондацията стои зад тези техни действия", пише още Янев. 

"Това са фактите, а интерпретациите оставям на други.

Мога говоря и пиша така, както малко хора в държавата. Правил съм някои от знаковите антикорупционни разкрития в последните две десетилетия. Заставал съм винаги открито с името си и съм поемал отговорност, каквато малцина могат да носят. Поради това не приемам да бъда замесван в подобен род ченгеджийски инсинуации, окичващи се с етикета „антикорупционно разследване“.

Уважавам съда в България и няма да пропусна възможността да защитя името си в Европейския съд за правата на човека", заявява в заключение той.