Изтече мандатът и всички съветници на премиера напуснахме. Винаги съм бил неутрален и съм казвал това, което мисля. Много пъти съм казвал на Борисов това, което никой не смее да му каже, но това е много дълъг разговор и не виждам какво значение има. Може би след време, когато пишем мемоари, смятам че ще бъде интересно. Това обяви бившият съветник на Бойко Борисов Яне Янев в "Неделята на Нова" след 2-годишно мълчание.

Попитан дали обслужват  ДАНС и ДАР правителството на конкретен лидер, той заяви, че "това е много сложна тема, която се артикулира удобно при всяко сътресение и всяка смяна на властта, но истината е различна".

"Кога беше създадена ДАНС - по времето на Сергей Станишев. Той сложи удобен председател на ДАНС или този, който е изчел, че е най-подходящ, а той е сложил свои заместници по свои образи и подобие, а те са сложили свои директори и началници на отдели и така нататък", каза Янев.

"Не съм съгласен, че ДАНС е в пряко подчинение на министър-председателя. Ако искаме да има същински контрол на спецслужбите, трябва да вървим към единна разузнавателна система, за да гарантираме, че ще служи на държавата. Премиерите и министрите идват и си отиват, но народът остава", допълни той.  

Според него парламентарният контрол върху службите е занижен и е или формален, или не съществува.

"Моделът и системата са сбъркани и продуцират тези гафове и грешки. Ако не се смени моделът, който и да стане министър-председател, ще бъдем въвличани в подобни скандали. Службите са подвластни на "силните на деня". Когато се смени властта започват промени и пригаждане към новите властимащи. Чел съм десетки доклади, просто са занемарени или оставени в мандата, в който е работено по тях. Аз съм пряко потърпевш и водя дела с представители на енергийната мафия, защото по мое време доказах изтичане на милиони от енергетиката", обясни бившият съветник на Борисов.

"В крайна сметка, за това че съм водил тази битка, получих 10-годишни дела, които още не са спрели. Ударите се понасят от тези, които се борят срещу корупцията. В българският политически елит няма разбиране за дефиницията на "корупция" и идва едно объркване, което води до тези парадокси, които се случват през тези 30 години", заключи той.