Оценката доколко сериозна е ситуацията относно конфликта НАТО-Русия се мени с дни и часове, тя е субективна. Това заяви военният министър Стефан Янев в сутрешния блок на БНТ.

Той изтъкна, че дори понякога да се говори, че опасността е неизбежна, но това може да е част от дипломатическите усилия да се получат по-добри резултати от преговорите

"Всички усилия, включително тези на военните органи и въоръжените сили на страните членки на НАТО, се концентрират в това да дадат шанс на дипломацията се избегне този конфликт", добави Янев.

Той коментира и кои теми са се обсъждали вчера на Съвета за сигурността, който се проведе в Министерски съвет (МС).

"Обсъждахме, че българската позицията, отстоявана досега в НАТО и тепърва формализираща се, трябва да е преди всичко в защита на българския национален интерес с пълно разбиране на ситуацията, в която се намираме. Трябва да се съобрази с пакета от дипломатически усилия и възможността да се направи нещо добро за укрепване на военните ни сили", каза той.

Извънредни новини от МС за очакваната война между Русия и Украйна

И добави: "Същевременно трябва да се анализират икономическите и социални последици, ако такъв конфликт се развие след време".

"Ще предложим да създаваме възможност българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, носещи потенциал и капацитет. Това ще стане с ограничен контингент с не повече от един батальон от 1000 души", каза Янев.

"Съвместното учение е средство за повишаване на подготовката и капацитета, както и тестова среда, където се виждат предимствата и недостатъците на целия компонент", добави той.

Министърът коментира и срещата си с посланика на САЩ Херо Мустафа.

"Срещам доста посланици и основните теми са двустранното сътрудничество на двете държави. С Херо Мустафа има малко повече динамика заради вече сключените договори, както и предстоящите посещения на представители на фирмите, произвеждащи самолетите", уточни Янев.

"Очакваме през март, най-късно април да дойде отговор за доставка на първите 8 изтребителя. Според този отговор ще преценим какво решение да дадем на МС. Трудно е да се оценяват тези оферти и доставки. Детайлите са важни и е важно какво има в пакета - има наземно оборудване, и въоръжение, и допълнителна техника", каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!