"Чух много добре какво каза Сотир Цацаров, надявам се много добре да са го чули и депутатите в парламента", заяви в предаването "Говори сега" по БНТ Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба, по повод  изслушването на Цацаров пред парламентарната антикорупционна комисия.

"Ако премиерът Кирил Петков разполага със списък с хора, свързани с корупцията, е редно да го предостави на органите на реда, включително и доказателствата за тяхната дейност. Всичко друго е политическо говорене", заяви зам.-шефът на НСлС:

По отношение на КПКОНПИ заяви, че не е професионално един следовател да прави изводи и анализи, когато не разполага с факти.

"Въпросът е, че целият този казус има политически привкус. Цели са дискредитирането на КПКОНПИ, и целият този орган да придобие друга структура. Призовавам ви като журналисти, да следите тези дела", коментира Тодоров.

По думите му, няма как КПКОНПИ да дублира работата на прокуратурата. Магистратът призова депутатите да навлязат по-дълбоко в материята, преди да гласуват:

"Народните представители да направят своят избор информирано и да знаят какви последствия ще има. Някой от тях въобще не разбират за какво става въпрос, докато други не се интересуват.

Тези партии, които първо бяха НПО-та, искат да се направят така наречените реформи, които са промени на парче, и целта им е определени политически и икономически интереси. Говорим за съдебна реформа, не говорим за смяната на един човек с друг" - обясни магистратът.
 
"След като ще правим реформа, трябва да се направи анализ на цялостното правораздаване в България, не само на прокуратурата. Вероятно има проблеми в работата на прокуратурата, но трябва да се види къде да се пипне цялостно", призова той.

По думите му, същите партии упрекваха ПП ГЕРБ за същото нещо, което се прави сега.

"Когато тръгне да се прави цялостна реформа, искаме да участват цялата магистратска и академична общност. Чак след като се стигне до широк консенсус, да се направят тези промени от народните представители, когато те вече знаят за какво става въпрос", завърши Тодоров.