„Имах надежда, че Конгресът на БСП ще вземе това решение. Другото означаваше три месеца процедура по вътрешнопартиен избор и четвърти път в рамките на една година членовете на партията да излязат да гласуват и да правят кампания, и то във време, в което БСП управлява.“ Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Явор Божанков за неприетата оставка на председателя на БСП Корнелия Нинова в „Политически НЕкоректно“ по БНР.

Според него решението на Конгреса е проява на самосъхранение и отговорност към България. 

„Защото противното би означавало дестабилизация в управляващата коалиция“, посочи Божанков и поясни: „В момента БСП е втория партньор в коалицията и носи сериозна отговорност. В момент на ковид, инфлационна и ценова криза носим и голяма тежест да изработим адекватни социални мерки, социални политики и обезщетения за хората. Фокусирайки се в този критичен момент върху вътрешен избор, аз съм убеден, че политиката на целия кабинет щеше да пострада.“

Явор Божанков коментира позицията на Михаил Миков, че напуска БСП: „Той не напусна при приемане на плоския данък, нито при целувката на Местан и Станишев, нито пък когато Пеевски беше назначен за шеф на ДАНС, но сега напуска, защото не можел да познае партията. Моментът, в който я напуска е моментът, в който БСП отвоюва 30% увеличаване на средствата за социални политики – исторически връх в социалния бюджет, който сега е над 20 млрд. лв. Кое в момента Миков вижда като грешка в политиката на БСП? Защото дотук чувам, че той иска Нинова да се махне и евентуално да има друг човек, който Миков намира за по-добър председател."

„Бих разбрал колега, който напуска защото БСП отстъпва от основните си политики. Но в момента ние отвоюваме победи, за които се борим от години и те в момента стават факт“, добави Божанков и даде пример с детските градини, които от април месец ще са безплатни, увеличеното майчинство през втората година от 350 лв. на 710 лв., увеличените учителски заплати и  ваучерите за работници от 80 лв. на 200 лв., които ще могат да се използват и за разплащане на битови сметки, без да се облагат с данък. „Мога да дам още десетки примери за политики, които са заложени в бюджета“, изтъкна той.

По думите на Явор Божанков проблемът на Миков с Нинова не е основан на политики, а персонален. Той видя и още една причина: „През 2017 г., когато аз станах народен представител, възможността на много млади хора да участват в политиката чрез БСП беше отворена с една реформа, която прекрати вечните депутати. Техните мандати бяха ограничени до 12 години и това засегна и хора като Михаил Миков. Тази реформа отвори възможност в момента в управлението да видя свои връстници и млади хора като областни управители, експерти, разгръщайки потенциала си, за който са работили и инвестирали толкова много време и усилия.“