Големият проблем, свързан с насилието над жени, равнопоставеността на половете и трафика на хора, е бедността, както и липсата на развитие. Насилието над жени не е само български проблем, в Европейския съюз една от всеки десет жени е обект на сексуално насилие, а една от всеки пет е подложена на физическо насилие. Това каза водачът на листата на БСП за Европейските избори Елена Йончева на „Форум за правата на жените 2019”, организиран от Фондация „Фридрих Еберт” и Българския фонд за жените, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тя добави, че България има своята специфика, в резултат на това, че държавата ни е много бедна. Йончева добави, че 40% от българските граждани живеят на прага на бедността, а 60% от населението на страната е функционално неграмотно.

„Това не може да не оказва влияние върху насилието в семейството. Затова са нужни инициативи от страна на държавата за включване на жените в социалния живот, във всеки областен град трябва да бъдат създадени кризисни центрове, в които да има психолози, трябва да се създаде и база данни към МВР, съдържаща данните на насилниците”, коментира още водачът на евролистата на левицата. Елена Йончева каза още, че когато говорим за насилието над жени, обикновено се дават конкретни примери, без да се влиза в същността на проблема.

„Статистиката от последните три години показва, че всяка четвърта българка е обект на домашно насилие, а насилието над жени се е увеличило с 50% за това време. Това показва задълбочаване на проблема, а не тенденция за неговото решаване”, обясни тя. 

Елена Йончева припомни, че през изминалата година, след предложение на БСП, парламентът е приел законодателни промени в Наказателния кодекс с надеждата, че с търсенето на наказателна отговорност, насилието над жени ще намалее. „Само със законодателни промени, обаче този проблем няма как да бъде решен. Нужни са мерки за превенция”, категорична бе тя.

Йончева коментира още, че ЕС е предложил „Европейски социален стълб”, чрез който да се реализират редица социални инициативи, които да гарантират минимална работа заплата и пенсия, които биха довели и до повече сигурност в семейството. Тя добави, че този стълб ще се гледа от следващия състав на ЕС.

„Той трябва да включва и равни възможности за достъп до работа, справедливо заплащане и добри условия на труд”, каза още Елена Йончева.