Разчитаме това, което се разигра в залата, като задкулисни договорки между БСП и ГЕРБ. За пореден път коалиционният партньор на ГЕРБ – патриотите, им извиха ръцете. Това пише в коментар за "Монитор" зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Ето останала част от думите на депутата:

Тази сценка се разиграваше в продължение на няколко дни, даже седмици, в които те сключиха тази задкулисна сделка.

Те искаха да направят друго. Искаха ГЕРБ да влязат по-малко в залата и разчитаха, че ние ще подкрепим 8-те лева на Корнелия Нинова. И ние, заедно с патриотите и БСП да направим субсидията 8 лева и така срещу нас да се излее гнева на медиите и на хората, справедлив гняв...

Ако има субсидиране на политическите партии, то трябва да бъде направено след широка обществена дискусия и промяна на модела. Само че ние отказахме да бъдем мишена и да играем безпринципно в задкулисни договорки. Заявихме нашата принципна позиция.

А тя е - ако има субсидиране, то трябва да бъде еднакво за всички партии и достатъчно за малките партии. Когато субсидията беше достатъчна за всички партии, ние о ДПС предложихме по време на Тройната коалиция да отпадне финансирането от икономически субекти. Т.е. ние още тогава сме били против да има субсидиране от икономически субекти.

Парите обаче трябва да бъдат достатъчни. Какво се случва сега? ГЕРБ и БСП с по един милион избиратели имат 8 млн. субсидия, която им е достатъчна, за да вършат своята дейност.

Техните структури и клубове разгънати не са по-големи от тези на ДПС. ДПС има разгъната структура в цялата страна. На нас обаче с 300 000 избиратели 8-те лева не са достатъчни. Това е лицемерието, те затова се прегърнаха.

Песимист съм, че може да има преосмисляне на ситуацията, При това задкулисие и договорки с патриотите, аз не виждам никакъв шанс демократичният процес в страната да бъде подкрепен с демократични процедури и модел на финансиране на партиите.

Този модел не е демократичен. Той убива малките партии. Най-добрият модел е финансирането да бъде такова, че да осигурява съществуването на формациите за политически живот и да има таван за субсидирането на големите партии и да не се стига до рецидиви от рода на 20-30 млн. лева влогове с обществени пари.

Това обаче е въпрос на изчисления. Има и такъв вариант неизхарчените пари да се връщат обратно в бюджета, но това партиите ще го заобикалят лесно.

Когато става въпрос за техните пари, могат да постигнат споразумение, но не и когато става въпрос за парите на пенсионерите и общините. Днес дебатът е за задкулисието и за лъжите на БСП, че ДПС участва в такива сделки.

Много съм любопитен да видя сега апологетите на референдума – онова шоу, което стана партия, какво ще кажат сега за единствената партия, която гласува против?

И какво ще кажат за прегръдката? Любопитен съм да чуя как ще им стартира партията – с лъжа или с честна дума. Нямаме нужния брой народни представители, за да сезираме КС.