Преди четири години президентът Румен Радев заяви, че иска да върне доверието в президентската институция. Предишният президент завърши с най-нисък рейтинг и много ниско доверие в институцията. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в телевизионно интервю. 

"Радев не иска да бъде говорител на гражданското общество, а да активира гражданското общество. Ако питате с какво аз бих запомнила тези 4 години, то е с тези спазени обещания", допълни тя. 

Вицепрезидентът заяви, че е била с болна от коронавирус с двустранна бронхопневмония, когато президентът е обявил кандидатурата за втори президентски мандат. Докато е била в болница много хора от високите етажи на БСП са й се обаждали, за да й вдъхват кураж в този момент. 

"Мога да поспоря, че това не е идея, а решение. След дълги разговори, дискусии и точен анализ на това, което сме направили и отстоявали, взехме решението.

Може би не във всяка ситуация сме били прави. Искаме да продължим връщането на държавността в България. В последните години си пролича колко много България има нужда от това. Държавността гарантира живот и перспектива.

Няма какво да крия, защото каквото и да се говори от нашите опоненти, Радев направи възможна промяната в България. Дано да сме прави в това, което мислим", обясни тя. 

"За тези 4 години за секунда не съм почувствала, че някой е оттеглил доверието от нас. Когато ни е било трудно са се обаждали хора за съвети.

Нека се върнем в 2016 година за кандидатурите ни. Аз никога не съм криела, че съм партийна кандидатура. Това е биографията ми и се гордея с нея, както и с доверието, което имам", допълни Йотова в отговор на въпрос дали БСП са оттеглили подкрепата от тях като все още публично не са казали, че ги подкрепят за втори мандат. 

"През 2016 година Корнелия Нинова предприе един много смел ход с издигането на кандидатурата на Радев. Аз познавам БСП и тя може да бъде много консервативна партия, но г-жа Нинова успя да наложи това. Четири години по-късно тя може да се похвали, че успешно е защитила тази кандидатура. Какво е решила БСП, ще разберем след изборите, но диалогът не е приключил", каза вицепрезидентът.  

"С президента обещахме, че приключваме с партийните дела. Аз съм от партийна структура. Радев води балансирана външна политика.

Бивши президенти твърдят, че той няма достатъчно външни политически посещения и срещи. Не смятам, че срещите с чужди делегации е като да си купиш зеленчуци на пазара", допълни Йотова. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!