Единствената партия, която може да промени управлението, е БСП. Целта ни е да сме първа политическа сила. Това заяви пред БНТ лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Голяма част от българите се отърсиха от страха и от апатията, че нищо не зависи от тях и излязоха с лицата си на протеста. Това е голяма стъпка напред.

ГЕРБ е абсолютно изчерпан като политики – не могат да предложат нищо ново, нямат капацитет и компетентност да променят нищо.
През тези 4 години БСП направи сериозна промяна вътре в себе си. Показахме с тежка промяна, че можем да се борим със задкулисието. Показахме не само на думи, че можем да правим промяна”, подчерта тя.

По повод разговорите, които социалистите инициираха с други партии за провеждане на честни избори, Нинова заяви, че в сегашните извънпарламентарни партии има хора, които са били част от модела от последните години.

„Когато бяхме категорична опозиция и не се съгласихме да бъдем част от този модел, тези хора бяха от другата страна. Вярвам в паметта на хората, за да разпознаят автентичната опозиция”, заяви тя.

„За ГЕРБ силата през всички тези години е разделението и противопоставянето. Няма протест, който да не е бил разделен и противопоставен. Така беше с тютюнопроизводителите, така беше с майките, с лекарите на първа линия.

Ние протегнахме ръка не за коалиция, не за управление, а за честни избори. Това е в основата на държавността. Беше важно да го направим, за да върнем доверието на хората, че техният глас ще бъде зачетен.

Уви, не се прояви политическа мъдрост. За такова решение се иска държавническо мислене”, каза още Нинова.

Що се отнася до евентуална коалиция ГЕРБ-БСП след изборите, тя припомни, че пред ЦИК е казала, че партията ще прави следизборни коалиции след допитване.

"Очаквах тези хора да реагират по-умно. А те използваха тези думи, за да започнат внушенията. Кой се изплаши от това изречение? Изплашиха се тези, в чиито глави още отсега се върти голяма коалиция с ГЕРБ. 99% от симпатизантите и членовете на БСП ще кажат: „Никога коалиция с ГЕРБ”, те знаят и моето мнение.

Допитването означава никога коалиция между БСП и ГЕРБ. Аз си познавам партията”, каза Нинова по повод твърденията на евродепутата Елена Йончева за договорка за коалиция между ГЕРБ и левицата. 

И добави, че задкулисието винаги се плаши от това хората да бъдат питани.

„Казахме публично, че няма война между БСП и президента. Казах, че не съм изненадана от кандидатурата му за втори мандат, поздравих го.

Гледайте действията – за тези 4 години, каквото кажем по закони, президентът ги връща с вето и ние го браним. Виждате ли някъде разминаване в политиките между БСП и президента? Защо се търси интрига там, където няма?”, попита тя.

„Не обвързвам резултатите от изборите с издигане на кандидатурата за президент. Много структури реагираха, подкрепят Радев и Йотова.

Сега обаче не е времето. Това е единствената бележка. Прекалено се засили тази манипулация”, коментира още тя. И отрече, че тя ще е кандидатът на социалистите за президент. 

„Не е решено дали аз ще съм премиер, ако БСП е първа политическа сила, ще го решаваме след изборите”, добави Нинова.