"Големият урок на българската история е, че успяваме винаги, когато не се делим, а сме заедно. Преди 134 г. нямаше разлика между князе и комити, обикновени българи, четници, общественици, писатели, интелектуалци, чужди дипломати, които застанаха в едно, изправиха се срещу политически кроежи и интереси на Великите сили, за да защитят обединението на един народ."

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си на тържествата в Неделино.

В родопския град днес се открива 18-и Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие. С празнична церемония се отбелязват 134 г. от Съединението и 45 години от обявяването на Неделино за град.

Празнуваме 134 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

Малко са примерите в българската история на такова могъщество на един народ, заяви вицепрезидентът по повод отбелязване годишнината от Съединението.

Според Йотова каузата ни днес не може да бъде различна от тази да имаме модерна, просперираща, стабилна България - "дом за всички нас, дом за децата ни". Да направим така, че да не ходят по гурбет, а да стоят тук, да имат своите семейства, кариера и бъдеще, това е урокът на Съединението на България от преди 134 г., коментира Илияна Йотова.

Борисов заговори за победа, заради която живеем в свободна страна

В изявления пред журналисти вицепрезидентът коментира, че напоследък политическите страсти са станали прекалено силни, вероятно защото много често има избори. Имаме усещането, че живеем от избори до избори и останахме една шепа народ, допълни Илияна Йотова. Според нея последните цифри за демографското състояние на България са не само тревожни, а катастрофални.

"Ако в следващите години нямаме национален консенсус по 4-5 неща, които България трябва да развива от тук нататък, за да можем да задържим тези, които все още са в страната, а да привлечем и тези, които вече отпътуваха от страната, ще имаме много мрачно бъдеще", заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова смята, че политическата конфронтация трябва да спре, но това не означава, че не трябва да има спорове и сблъсък на различни идеи за политики.

"В този сблъсък и спорове се раждат добрите решения, но за съжаление, словесните престрелки напоследък са единственото нещо, което доминира в българския политически живот", коментира Йотова. Тя допълни, че младите хора искат перспектива, за да останат в страната. Истинският политик и държавник трябва да се вслуша в този призив на българското общество, посочи вицепрезидентът.