В неделя БСП ще има ново ръководство. Тогава е дългоочакваният ден Х, който Корнелия Нинова отдавна отлага - първо заради изборите, после заради труса с Гергов и изваждането му от ИБ на БСП. Соцлидерката не само ще смени депутатите, които са членове и на Изпълнителното бюро, но е твърдо решена пленумът да й избере поне двама заместници и един организационен секретар, пише Канал 3.
Ламбо ще запази символичния си зам.-председателски пост, който има повече представителен характер, но е твърде възможно изваденият с новия устав от парламента Янаки Стоилов да бъде изстрелян в ИБ на БСП, че дори и да стане заместник на Нинова. Той вече е назначен за неин сътрудник в парламента, а социалисти го виждат честичко да общува със соцлидерката в кабинета й на "Позитано" 20. Затова и залаганията са, че създателят на Лявото крило в БСП ще поеме кормилото като зам.-председател.

С гръм и трясък на "Позитано" се завръща и бившият вицепремиер по европредседателството Деница Златева, която е твърде вероятно да бъде възнаградена за лоялността си към партията, като отказа вицепремиерския пост и в кабинета Борисов 3. Според запознати, е твърде възможно Златева, освен като член на ИБ на БСП, да бъде издигната до зам.-председател.

Постът "организационен секретар" може да се брои запазен за Кирил Добрев, който е и другият вариант за зам.-председател. На Добрев остават десетина месеца преди да закръгли три депутатски мандата и да трябва да излезе от Народното събрание, според новия устав на партията. Според информирани, той е категоричен в избора си и ще излезе от парламента, за да дърпа конците на структурите от кабинет в червената централа.

В неделя Нинова ще изпълни и заканата си да извади от ИБ онези, които са станали депутати. Така сигурни, че ще си запазят постовете, понеже не са народни представители, са Бриго Аспарухов, Радослав Гайдарски, Атанас Зафиров, Калоян Паргов и Вяра Емилова плюс Деница Златева.

От ръководството твърдо изхвърча Красимир Янков, който пък готви силен отпор със своите хора по време на пленума. Янков е бесен, задето миналата седмица парламентарната група не го избра за член на комисията за контрол на СРС-та, а предпочете безпартийния Славчо Велков. По тази причина на днешното тайно гласуване кой социалист да оглави икономическата комисия в НС - Петър Кънев или Румен Гечев, Янков впрегна ресурс да работи за втория, но разликата се оказа недостижима - 53 на 22 са били гласовете на соцдепутатите в полза на предпочитания от ГЕРБ председател.

Вероятно от ИБ, освен Янков, ще бъдат извадени Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов, както и Весела Лечева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!