"Алтернатива за Германия" се очертава да стане първата крайнодясна политическа сила, която печели провинциални избори в Германия от времената на Втората световна война насетне, сочат предварителните резултати от произведените вчера регионални избори в провинция Тюрингия, предават световните агенции.

„Алтернатива за Германия“ печели 33,2% от гласовете на избирателите в Тюрингия, с убедителна преднина пред консервативния Християндемократически съюз (ХДС), който се нарежда на второ място с 23,6% от гласовете, сочат предварителни резултати.

В зависимост от това колко точно депутати ще има „Алтернатива за Германия“ в крайна сметка в Тюрингия, тя ще може, ако получи достатъчно представители в регионалния парламент, да блокира решенията, които изискват мнозинство от две трети от гласовете в парламента.

По този начин партията би могла да играе изключително важна роля в новия регионален парламент въпреки нежеланието на останалите политически сили да се коалират с нея.

„Алтернатива за Германия“ би могла да блокира назначенията на съдии и на високопоставени служители в сферата на сигурността в Тюрингия, където е предвождана от най-крайния си и противоречив представител, Бьорн Хьоке, отбелязва Ройтерс. По този начин тя би могла да отслаби апарата на провинциалната власт.

В Саксония, другата германска провинция, в която вчера бяха произведени регионални избори, предварителните резултати сочат, че на първо място е ХДС с 31,5% от гласовете - само с 1,1% пред „Алтернатива за Германия“. Отбелязва се също, че ХДС управлява в Саксония от 1990 година.

Консервативният премиер на Саксония Михаел Кречмер заяви, че силното представяне на крайната десница се дължи на политиката на коалиционното правителство на федерално ниво.

„Има голяма липса на доверие към политиката и на това трябва да бъде сложен край. Нужен ни е нов политически стил в Берлин“, изтъкна Кречмер.

"Това е реквием за коалицията. Коалицията трябва да си зададе въпроса дали може въобще да продължи да управлява“, заяви съпредседателката на „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел по отношение на коалицията на Олаф Шолц.