Приятелите винаги са добре дошли, когато искат да помогнат, но това определено е двустранен спор и по този начин трябва да го разрешим. Това заяви премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев в телефонен разговор с българския си колега, министър-председателя Стефан Янев, цитиран от македонският вестник “Слободен печат“ и Фокус.

Заев каза, че са договорени някои следващи стъпки, които той вярва, че ще бъдат потвърдени от българската страна, според информацията, предоставена от президентите на двете страни.

"Разговорът за пореден път потвърди голямото приятелство между двете ни държави. Очакваме и България го потвърждава, че нашето желание, а аз вярвам и техният стремеж в бъдеще, ще бъдат подкрепата на целите Западни Балкани за интеграция в Европейския съюз (ЕС), а оттам и на Северна Македония. Но е важно да продължим да работим за намиране на решения. Ще кажа обаче, че Европа се бави и ни дължи много", заяви Заев.

Той повтори, че страната му чака вратата на ЕС от 16,5 години.

"Каквото и да е, това е прекалено. Доставихме всичко, няма дилеми от никого, нито от страната, нито от чужбина, както за реформите, така и за европейските нрави, както и за дипломатичния подход за диалог за решаване на проблемите. Доказахме и преподаваме европейски уроци за целия континент и наистина го заслужаваме.

Винаги изпращам съобщение с молба до България да подкрепи Северна Македония, защото е лесно да се поставят неприятни ситуации между нашите народи, а не е толкова лесно да се изградят приятелства и да се подобрят отношенията. Важно е каква история пишем днес, защото тя отваря бъдещето за следващите поколения", каза премиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!