България е изпълнила препоръките и това, което излезе вчера, е ежегодният доклад, който всяка година ЕК отпуска за всяка една държава-членка. Проблемът е в един-единствен абзац, който породи доста полемика у нас.


Това заяви в студиото на ''Тази сутрин'' по bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Няма промяна, няма нищо различно от миналата есен, не очакваме деветнайсети доклад. Недоразумението се получи оттам, че някой е направил копи-пейст на текста от миналата година.

Нормално е, случва се, защото става дума за огромен документ. Но категорично заявявам – няма промяна. Единственият доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, който си остава, е последният доклад от миналата година", разясни вицепремиерът Захариева.

"Реформата в съдебната система не се прави заради Брюксел, Хага, Париж или Берлин, тя е най-важна заради българските граждани. Съдебната карта е важна, електронното правосъдие също е важно.

Вижте, че вече има доста дела, така че всичко е в ръцете на съдебната система. Смятам, че разликата е доста голяма отпреди пет-шест години", убеден е външният министър.

"Нивата на новозаразени с коронавирус в Европа намаляват, което ни позволи да мислим за втората фаза, която е свързана с плавното и разумно възстановяване на четирите свободи и на икономиката, разбира се.

Първата фаза пък бе възстановяването на границите'', каза министър Захариева и напомни, че от днес за бизнес пътуванията няма да бъде налагана 14-дневна карантина.

"Въпросът със сезонните работници стои по различен начин. Част от държавите в ЕС все още ограничават влизането на сезонни работници, какъвто е случаят с Франция. Други държави допускат сезонните работници", обясни тя.

"Само в Северна Македония могат да си бъдат спирачка за ЕС, а не България. Българският парламент прие единодушно Договора за добросъседство и всички разпоредби в него. За жалост в момента в Северна Македония тече антибългарска кампания.

Дори сега имам чувството, че е още по-ожесточена заради изборите, но никой няма да спечели с език на омразата и фалшиви новини", подчерта вицепремиерът Захариева.