Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността.

Срещата бе поискана от САЩ за обсъждане на последващите действия в продължение на проведената на 7-8 януари първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

Захариева и Купър обсъдиха редица въпроси от двустранен интерес, както и актуални теми от международния дневен ред, сред които акцент бе поставен върху ситуацията в Западните Балкани.

Вицепремиерът Захариева подчерта, че включването на България в програмата за безвизови пътувания на САЩ ще засили търговско икономическото сътрудничество, привличането на инвестиции и контактите между гражданите на двете държави.

Визовият режим за САЩ не съответства на отличните отношения между двете страни, заяви Захариева и допълни, че очаква визитата на помощник държавния секретар на САЩ по консулските въпроси Карл Риш през март.

Въпреки постоянното увеличение на стокообмена (с 36 на сто през 2018 година), все още има неизползвани възможности в търговията, подчерта Захариева.

Българският първи дипломат представи и подготовката на страната ни за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Двамата събеседници обсъдиха приоритетите и насоките на работа в развитието на двустранното сътрудничество в отбраната и по-специално десетгодишната „пътна карта“ 2020-2030 г., която бе договорена по време на първата сесия на Стратегическия диалог, както и съвместна работа в киберсигурността.

Кларк Купър заема длъжността помощник държавен секретар на САЩ по политико-военните въпроси от 2 май 2019 г. Преди това е работил като директор по разузнавателно планиране към Съвместната междуведомствена работна група на Съвместното командване за специални операции, има над 20 години стаж в дипломатическата служба на Щатите и в американската армия.