Няма промяна в позицията на България, която многократно е излагана на всички формати с НАТО и ЕС. Бихме могли да кажем, че България има една непроменяема позиция по такъв горещ проблем, защото това са нещата, които правят нашата страна един желан и предвидим партньор. 

Това заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Виктория Василева в ефира на БНТ, коментирайки извънредното заседание на парламента във връзка с ескалацията на напрежението между Русия и НАТО и ролята на България. 

"Това, което трябва да стане пределно ясно, беше, че голяма част от действията, които се предприемат, като военни учения - те са планирани много преди ескалацията на напрежението, те просто съвпадат и това не е отговор на повишаването на напрежението по източния фланг на НАТО", каза още тя. 

По думите ѝ, дали и по какъв начин ще бъдат засегнати интересите на България в случай на избухването на военни действия ще стане ясно след изслушванията на службите, които ще се състоят при закрити врата. 

"Това не е проактивна позиция, това е пасивна позиция. Всъщност трябваше на 21 да приканим България да има най-после позиция, след което се свика Съвета за сигурност, след което внесохме предложение за изслушване, за да чуем позицията на българското правителство.

Защото преди това чувахме само лични мнения. Защото се оказа, че позицията на премиера на 21 януари е лична, а не на правителството. А той каза, че ние избираме сами своя геополитически път, обясни Захариева. Не мога да разбера защо такова опасение имаше в правителството", каза на свой ред Екатерина Захариева. 

"Има липса на политическа оценка от страна на кабинета, може и да бягат да я изразят по ясен начин. Означава ли това, че вие ще повишите БВП за отбрана на 2%, за да може да се изгради батальона. Това е някакво иновативно българско решение. Не чухме колко бързо, дали ще бъде увеличен бюджета за отбрана. Не чухме и добър анализ за рисковете пред страната", каза още тя. 

"Няколко пъти те се позоваха на доклади от службите, които предстои да чуем на закрито заседание. Аз исках да чуя някакви неща, те не би трябва да са толкова тайни. Чухме най-после, че ескалацията расте, това го каза премиерът. Че въпреки дипломатическите усилия на другите държави няма признаци за деескалация. Но по отношение на рискове за България при различните ситуации до този момент поне в заседанието ние не чухме", изрази притеснението си Захариева. 

Тя бе категорична, че ГЕРБ ще подкрепи управляващата коалиция по темата, но когато представят нещо конкретно. "Дори им подадохме джокер, ако искате нашата подкрепа България да бъде не просто пасивен наблюдател и великите сили да решават. Вие имате нашата подкрепа. Защо се притесняват? Съюзническите войски не са враждебни. НАТО е отбранителен съюз. Имаше страх да не се обиди руската федерация", каза още тя. 

По думите на Атанас Славов от ДБ трябва да приведем армията си в синхрон с тези на партньорите ни от НАТО. 
Коментирайки рисковете за България от един военен конфликт между Алианса и Русия, в частност газовите доставки, той каза:

"Рискове разбира се има, но за да отговори България на рисковете, означава, че трябва да засили инвестициите в газовия сектор, включително да довърши гръцкия газов конектор, който дава реалната диверсификация". 

"Геополитически конфликт има. Той не е от сега. Той е от 2008 година, когато Русия влезе в съседна Грузия. След това ескалацията около окупацията на Крим. Виждаме една последователна ескалация и тя е от страна на Русия. НАТО и ЕС се опитват да отговорят на тази нараснала заплаха за този регион", каза още той. 

"По темата за сигурността и отбраната, консенсусът трябва да е водещ. Това трябва да е основата, на която трябва да стъпят всички политически сили, защото това е свързано с бъдещето на нашата страна като член на ЕС и НАТО", изрази надежда Атанасов. 






Захариева