Депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов обвини премиера Кирил Петков, че няма позиция по напрежението НАТО-Русия. Поводът – обсъждането в парламента на позицията на България за деескалация на напрежението.

Според Митов такава позиция тотално липсвала в момента, а думите на Петков били „глупост“ и „щуротия“.

„В момента се опитваме да я изясним. Малко от малко нещо започва да става ясно, но със закъснение“, посочи депутатът в предаването „Лице в лице“ по БТВ, а целта на опозиционната партия била да събуди правителството.

„Казаното от Петков до момента: „Ние сме за дипломация и за мир“ не е стратегия. Премиерът дойде в парламента, не отговори на нито един въпрос, повтори същите неща, които ни каза и на 21 януари. Просто ако тогава каза шест изречения, сега каза 26.

Според премиера позицията ни е „консистентна“. Консистентността на една позиция не е непременно и задължително винаги добродетел. Ако позицията е неясна и съдържа трафарети и клишета, то нейната консистентност е глупост, а поддържането й – щуротия.

Тук имаме голям проблем. С министъра на отбраната имаме концептуални различия, но той поне знае какво говори, докато от министър-председателят Петков не чух никаква стратегия“, каза Митов.

„ГЕРБ е партия, която стои на твърди евроатлантически позиции. В тази ситуация, в която напрежението расте, от държава-член на НАТО, каквато е България, се изискват ясни и категорични позиции, които да не оставят никакви съмнения къде стоим.

Ако се налага да бъдат разположени техника и персонал в България и ако правителството има смелост да направи такова нещо, ние ще ги подкрепим. В момента трябва смелост, за да е ясно, че България не е консуматорска държава, а в моменти на криза сме готови също така да споделяме отговорността“, е позицията на партията на Борисов.

„Както имаме консенсус по темата за РСМ, така е хубаво да имаме консенсус и по задълбочаващия се конфликт между НАТО и Русия“, добави Даниел Митов.