Русия се опитва да върне сферите на влияние от времето на Студената война. Това заяви външният министър Теодора Генчовска по време на извънредното заседание на парламента, свикано заради напрежението между НАТО и Русия.

Тя подчерта, че България дава превес на дипломатическите усилия за намиране на изход от кризата, но и бе категорична, че при влошаване на ситуацията, страната ни е готова да отговори по решителен начин.

„Опитите на Русия да премести фокуса на общественото внимание на конфликта върху Украйна свидетелстват за селективен едностранчив подход на руската страна по отношение на евроатлантическата сигурност“, посочи Генчовска.

Според нея принципните различия между НАТО и Русия са се потвърдили за пореден път.

„Положителен знак е самото възстановяване на диалога и дискутирането на въпроса по същество. Категорично беше отхвърлена руската идея за сфери на влияние“, посочи тя.

Генчовска призова за мирно решаване на кризата на основата на пълното изпълнение на Минските споразумения.

„На фона на руските агресивни действия, е важна солидарността на съюзниците в НАТО и защитата на фундаменталните ценности, върху които се гради европейската сигурност“, заяви външният министър.

По думите й НАТО остава основополагащ политико-военен съюз за гарантиране на националната сигурност на България.

Генчовска открои нуждата от подновяване на дискусиите в рамките на Съвета НАТО - Русия в посока намаляване на риска от военен конфликт и разоръжаване. „Руските предложения, които нарушават международния ред, няма да са обект на дискусии. Предстои да видим дали ще искат конструктивен диалог“, посочи тя.

Външният министър напомни, че се очаква днес САЩ да представят писмените си предложения за дискусии. Такива трябва да представят и страните-членки на НАТО в близкия час.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!