Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в Брюксел в срещата на министрите на външните работи от ЕС и техните колеги от шестте страни от Източното партньорство (ИП) - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, съобщиха от кабинета на министъра.

Инициативата на ЕС и шестте му източни партньори, която стартира през 2009 г., отбелязва своята десета годишнина.

Дискусията в рамките на работната сесия на министерската среща се фокусира върху постигнатия напредък по прилагането на 20-те цели на Източно партньорство за 2020 г. Обща бе оценката, че е отбелязан добър напредък в области като икономика, търговия, малки и средни предприятия, свързаност, установяване на близки и уеднаквени тарифи за роуминг, безвизови пътувания, енергийна ефективност, контакти между хората и образование. В същото време са необходими още усилия в области като върховенство на закона, добро управление, борба срещу корупцията, изборно законодателство, независими медии. Неравномерен е напредъкът по правата и свободите на гражданското общество.

"През изминалите 10 години нашият общ проект - Източното партньорство - извървя дълъг път. Като дете, което се нуждае от помощта и подкрепата на родителите си, за да преодолява трудностите и да стане по-силно, нашето партньорство зависи от общите ни усилия", заяви министър Екатерина Захариева. "С наближаването на 2020 г. е важно да се направи преглед на постигнатото досега по двайсетте цели, които сме си поставили. Особено ценим усилията за постигане на осезаеми резултати, които се отразяват пряко върху живота на гражданите на нашите страни", отбеляза българският първи дипломат.
 
Екатерина Захариева даде практически пример за подкрепа, която България предоставя, чрез проекта на българския Дипломатически институт по енергийна дипломация в Украйна, финансиран по линия на Българската помощ за сътрудничество за развитие и правителството на САЩ. Около 840 украински участници от 8 водещи университета в 6 града са се възползвали от проекта през периода 2017 - април 2019 г. България също така активно участва в изпълнението на различни проекти и предоставя финансова подкрепа под формата на официална помощ за развитие на Молдова, Грузия и Армения.

Признавайки постигнатия досега напредък, трябва да подчертаем, че са необходими по-нататъшни усилия за постигане на устойчиви резултати във всички приоритетни области до 2020 г.", подчерта министър Захариева. Реформите трябва да бъдат консолидирани в ключови сфери като независимост и ефективност на съдебната система, борба с корупцията, свободата на медиите, правата на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към национални и други малцинства.