Външни министри от 35 страни, сред които и България, изразиха загриженост от възраждащия се на много места по света антисемитизъм и на среща в Брюксел приеха обща декларация, че ще се борят заедно срещу всички форми на расизъм и дискриминация. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Българската делегация на първата министерска среща на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) е ръководена от заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Домакин на форума е първият дипломат на Великото херцогство Люксембург - Жан Аселборн.

“Днес, когато отбелязваме паметта на повече от 6 милиона евреи и всички останали жертви на Холокоста и ромския геноцид, както и на всички, противопоставили се на нацизма, се надявам споменът за този позорен момент от човешката история никога да не бъде забравен и да подсили нашата решимост да се борим с всички опити за възраждане на антисемитизма и всички прояви, свързани с расизъм и дискриминация”, заяви Екатерина Захариева пред своите колеги.

През 2020 г. се навършват 75 г. от освобождението на нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау (27 януари 1945 г.), както и 75 г. от края на Втората световна война.