От 2014 година насам това е първият толкова тежък конфликт. Ние призоваваме за спешна деескалация на напрежението и освобождаване на задържаните моряци и кораби. Има договор от 2003 година за Русия и Украйна за взаимност на използването на Керченския проток. Това каза външният министър Екатерина Захариева за конфликта между Русия и Украйна в предаването "Още от деня" по БНТ.

Едни хора казват, че това се случва заради предстоящите избори в Украйна, други казват, че е заради спадащият рейтинг на Путин заради предложената пенсионна реформа. Решението на ситуацията трябва да е с преговори, не очакваме ескалация на военен конфликт, каза още тя. Общият призив на ЕС е за успокояване на ситуацията и решаване на ситуацията по дипломатически път. Призивът е и към Украйна военното положение да не засяга правата на гражданите в страната, допълни Захариева.

Митата на Косово са ответна вътрешнополитическа мярка. България много успешно насочи ЕС към темата за Западните Балкани. Истината е, че конфликтът между Сърбия и Косово е доста тежък. България е един от най-сериозните поддръжници на Сърбия в ЕС. Вучич каза, че този въпрос трябва да се реши, но истината е, че те наистина се опитват да се справят с проблема, коментира тя конфликта между Косово и Сърбия.

Няма още нищо предложено "черно на бяло" за прекрояване на границите на някои от страните на Балканите. Мисля, че пътят за постигането на трайно решаване на отворените конфликти е помирение в сърцата. Притеснена съм да не се получи домино ефект, каза още Захариева. Постигането на съгласие по първата фаза на Брекзит е добра новина, но Брекзит не е радостен момент. Вярвам, че и ЕС, и Великобритания ще бъдат по-слаби след Брекзита. Важно за нас беше специалният фокус върху правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания,", завърши тя.