Разбрали сме се, че ще бъдат 25 стотинки. Самият механизъм още не е изработен. Това коментира пред Нова телевизия заместник-министърът на енергетиката от партия "Има такъв народ" Пламен Данаилов по повод мярката за отпускане на помощ за горивата.

„Когато се дава тази отстъпка, после се приспада от задължението по ДДС. Така се намалява сумата, която имат да внасят. Тук важният момент, който трябва да бъде изработен, е някой да не събере касовите бележки и да му се издаде фактура. Това няма да е правомерно. Механизмът по контрол трябва да предотврати това събитие”, обясни той.

По думите му това е най-лесният начин за осъществяване на тази мярка, защото, ако се ползват лични карти или талон на колата, има възможност за злоупотреба с лични данни.

„Всичките касови бележки постъпват веднага в НАП. Там могат да бъдат контролирани”, обясни заместник-министър Данаилов. Той каза, че отстъпката от 25 стотинки се очаква да влезе в сила след 1-ви юни.

„Съвсем доскоро България разпределяше около 30-40% от БВП. В последно време нивото на държавни харчове е по-голямо. Трябва да се въздържаме от допълнителни мерки, защото това ще доведе до значителни харчове”, коментира заместник-министърът.

По думите му българските предприемачи се справят добре. „Да се спре с това раздаване на средства на всеки, който изреве”, коментира той.

По темата с плащането в рубли за руски газ Данаилов подчерта, че откриването на сметка в рубли е нарушение на европейските санкции. Той увери, че американските кораби с газ пътуват към България.

„Изпълнителните директори на газовите дружества са на работно посещение в Далас. Една от основните задачи е уговаряне на дългосрочни доставки на поносими и взаимноизгодни цени”, каза Данаилов.

Заместник-министърът посочи, че в края на годината изтича договорът на България с „Газпром”. „Много е добре да работим да станем водороден хъб на Балканите, но за това трябва време”, завърши той.