Вчера сутринта към 10.30 часа служител на фирма, с която държавното предприятие "Затворно дело" има сключен договор за отдаване на труд е информирала ръкводството на затвора в Ловеч, че един от работещите от затвора в Ловеч се е отклонил от работния обект. Това каза от парламентарната трибуна зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

На нас ни беше незабавно докладвано и до обяд беше сформирана комисия на високо равнище, която днес е в Ловеч и ще извърши проверка на обстоятелствата около този инцидент, добави Проданов.

Към вчерашния ден в общежитията от открит тип са били 1899 души, като 802-ма от тях са били на външни обекти, където по принцип няма охрана, заяви зам.-министърът.

През 2005 година отклонили се има 17 души, отклонили се от общежития от открит тип през 2006 година – 27, през 2007 – 49, през 2008 – 45. От 2009 година досега има устойчива тенденция на намаляване на отклонилите се под 10 човека на година, съобщи Проданов.

Ние нямаме законови правомoщия да изпълняваме оперативно-издирвателни действия извън местата за лишаване от свобода. Проверката ще покаже какъв е точно проблемът. Вероятно се касае за грешна преценка от страна на ръководството дали този човек да бъде пускан до външен обект, посочи зам.-правосъдният министър.

В Софийския затвор на едно от перилата има следа от куршум от калашник. Тази следа е от потушаване на безредици отпреди 1989 година. Трябва да си поставим въпроса какви места за лишаване от свобода трябва да имаме в демократична България – дали такива, при които лишените от свобода се трудят и се опитваме да ги превъзпитаме или такива, в които се набляга на изолацията на лишените от свобода, каза още Николай Проданов.