Не мисля, че гняв е точната дума, колкото притеснение - за държавността и демокрацията, които Румен Радев руши. Той го прави от позицията на човек, който след разпускането на парламента разполага с абсолютната власт, заяви в ефира на "Лице в лице" по bTV Станислав Анастасов, зам.-председател на ДПС.

"Радев нарушава Конституцията съзнателно - назначава човек, който не отговаря на изискванията за министри. Нарушава основния принцип, който един президент трябва да изпълнява - да е обединител на нацията. Той задава провокативни въпроси към цяла една религия", смята той. 

"Радев прави репресии", твърди той и даде пример.

"Жена, която е обискирана, я карат да се съблече гола, в 21 век, пред близки и роднини", разкри Анастасов.

По думите му ДПС е регламентирала всеки един такъв случай и ще му даде гласност. "Всичко се случва с благословията на Радев", подчерта той. 

"Нека стигнем до предизборна ситуация, която вече е на хоризонта. ДПС е партия, която в историята си е мачкана от тоталитарния режим. Ако някой си мисли, че с властта си ще ни мачка, то трябва да знае, че ние знаем каква е цената на свободата и демокрацията", заяви той. 

Имаме цял инструментариум и институции, с които можем и знаем как да работим. Ще сезираме всички, които е необходимо", каза Анастасов. 

"Няма да позволим и на второто правителство на Радев да се намесва в предизборната кампания, която вече е и негова", подчерта той. 

"Декларацията не е нито остра, нито мека. Тя олицетворява действията на президентската институция. В Древен Рим казват, че диктаторът временно администрира държавата в определен период. Цезар дава друго проявление на това, като иска да властва доживот. Ние няма да допуснем това в 21-и век", каза той. 

"Черният списък с хора, които биха могли да попаднат под санкции, е приложен едностранно", смята Анастасов. 

По думите му ДПС не воюва с никого, освен за демокрация и с правовия ред. "Ние не го правим обаче с репресии и силово. Познаваме добре историята на мирната борба. Ако някой не я знае, нека се запознае с историята на Махатма Ганди", каза той.

"Знаем колко трудно се гради демокрация, но тя бързо може да се разруши. Всеки месец на рушене изисква години на възстановяване. Ще се борим за демокрация, правовия и конституционния ред", категоричен е Анастасов.

Според него купуването на гласове е грозна практика, срещу която трябва да се противодейства. По думите му обаче това се използва като параван за порочни практики.

"Когато се говори за борбата срещу купуването на гласове е да поговорим и за борбата срещу купуването на партии. Нека тези, които имат отговорността да спазват правовия ред, да кажат какво ще направят. Имаме конкретен сигнал и да видим какво ще се направи. Мери се с двоен аршин", каза той.

"В следващото НС задължително трябва да има правителство. ДПС никога не атакува някого самоцелно. Не сме атакували Кирил Петков и Асен Василев, а конкретни действия - нарушаване на Конституцията от единия, а другия имаше политики, за които сме го атакували", каза Анастасов и даде пример с начина, по който бе внесена актуализацията на бюджета. 

Според него този начин на внасяне е дублирал изцяло моделът на джипкта.

"Кабинет трябва да има. Абсолютно всички хипотези са възможни, когато има диалог, а не декларации за такъв. Т.нар партии на промяната решиха да изолират този и онзи и се провалиха. Така поставиха цялото общество пред много сериозна и деликатна ситуация", каза Анастасов. 

По думите му българите обедняват, а цените летят нагоре. "Факт е, че другите страни имат икономики, които растат благодарение на плановете им за възстановяване, а ние нямаме такъв", каза той. 

Анастасов не изключи нито една възможност за създаване на кабинет в следващото НС, включително и такъв между ГЕРБ, БСП и ДПС. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!