Започна XI-та Национална конференция на Движението за права и свободи (ДПС), предаде репортер на БЛИЦ.

Събитието бе открито от дългогодишния член на партийното ръководство Юнал Лютфи.

Сред гостите са и представители на ГЕРБ - Теменужка Петкова, Драгомир Стойнев и Даниел Митов. 

Основната задача на партийния конгрес ще бъде изборът на ръководство на ДПС. Предложението на почетния председател Ахмед Доган е лидерският пост да се раздели между двама души - Делян Пеевски и дългогодишния депутат и бивш екоминистър Джевдет Чакъров, който е лекар по професия.

Над 1500 делегати от цялата страна се събраха в столицата, за да определят новия вектор в развитието на партията и да изберат съпредседатели на партията. Форумът започна с химна на България и с химна на Европейския съюз. Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ и Джевдет Чакъров застанаха един до друг на първия ред. 

"Политиката е изкуството на компромиса. Компромисът извън личното его и стабилността на държавата. Ние се превърнахме в двигателя на така желания от всички български граждани консенсус. ДПС успя да върне управлението на страната в Парламента. Никой не бива да забравя, че България е парламентарна република", заяви Лютфи.

По думите му ДПС трябва да се представи максимално добре на предстоящите европейски избори. 

Илхан Кючюк бе категоричен, че ДПС поставя човека в основата на своята политика. "Идеята за зелена енергия променя категорично икономиката и целия сектор", каза още той. "За ДПС мирът е ценност от висш порядък, но и отговорност", категоричен бе той и добавя, че днес заплахата от война става все по-реална и става иструмент за правене на политика и за манипулация. "Липсата на сигурност се превръща в основен проблем на света", смята Кючюк.

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук