Започна срещата между между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" в Народното събрание. Тя е по инициатива на партията на Бойко Борисов, за да обсъдят двете партии приоритетите си.

Още преди срещата от формациите уточниха, че разговорите не са за подкрепа за бъдещо правителство, а само за политики.

Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще разговарят с ГЕРБ, но остават на позициите си, че техен кабинет няма да подкрепят.

„Благодаря за приетата покана за провеждане на публична и конструктивна среща. Предложихме тази среща с ясното съзнание, че двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-много очаквания. И двете партии трябва да имат възможност за диалог в парламента, на подобна публична среща и да търсят постигане на базов консенсус по различни приоритети”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Редно е да приключи противопоставянето на предизборните кампании и да се търсят възможности за консенсус. Готови сме да водим диалог по определените от вас като значими точки и политики, както и се надяваме, че сте се запознали с нашите приоритети в нашата предизборна програма за управление. Според нас е редно в максимално широк консенсус да търсим възможности България да се възстановява от кризите”, обърна се към ПП тя.

Надяваме се, че тази среща да покаже, че можем да говорим без опорки, без клишета. От темите, които сте извели като приоритети, по някои от тях НС с мнозинство е взимал решения. Със сигурност темата с влизането на България в Еврозоната е една такава тема, темата Шенген", каза в началото Десислава Атанасова.

Тя открои единомислие с ПП и по отношение необходимите закони за Плана за възстановяване. А създаването на комисия за конституцията било знак, че ГЕРБ са готови за работят за съдебна реформа.

Важно е да достигнем до отговор на въпросите т. 12 – без увеличаване на данъците и т. 13 – ограничаване на бюджетния дефицит до 3%. Вярвам, че можем заедно да намерим решенията. Ще ми се, когато говорим за разговори по политики, да поставим и други политики, важни за държавата ни. 
Това заяви по време на срещата с ПП лидерът на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Темата за сигурността, не присъства в тези ваши точки, които вече са 9. Тя е важна – сигурност, мигрантнски натиск и реформи. Това е свързано и с отговаряне на изискванията за Шенген“, каза тя 

„Ще си позволява да изразя своите и на колегите си съболезнования към семейството, близките и колегите на този български граничен полицай. По тази тема трябва много да говорим, но това минава и през разговора за финансиране на тази система и реформирането й“, заяви Атанасова. 
По думите на Атанасова отсъства и темата за българското земеделие. Според нея, за да има бързо работеща икономика, трябва да има подем в инфраструктурата и така ще има повече инвестиции. 

Тя предложи това да е едва първата среща между ГЕРБ и ПП. „Нека има и следващи срещи, които ще са по-експертни и по специализирани за всяка тема“, каза тя. 
По думите й трябва да се погледне и социалната политика. „Всички теми трябва да минават през призмата за това какво е възможно да се направи с бюджета и на каква цена. Според нас има две възможности – едната е, да се опитаме, водеща да е т. 13, а втората – да подкрепим в максимална степен социалната политика и мерки към хората, но трябва да знаем в средносрочната бюджетна прогноза какво ще ни струва – нови дългове или всички заедно да се справим с предизвикателствата пред България“, каза тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!