Големите назначения в държавните органи и институции предстоят, а депутати от управляващото мнозинство признаха, персоналните обсъждания за постовете вече са започнали, пише "Труд".

Управляващата коалиция има да разпределя позиции в КЕВР, нов шеф на БНБ и двама подуправители, Комисията за финансов надзор(КФН), да избере двама съдии за Конституционния съд, нов шеф на НОИ и др. Горещият стол на шеф на КЕВР ще бъде поверен на човек от “Продължаваме промяната”, защото проблемите в енергетиката не са желани като отговорност от останалите формации във властта, коментираха пред “Труд” депутати от ДБ. Те дадоха да се разбере, че ръководството им е обидено за критиките от Кирил Петков към сегашния шеф на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, който е техен кадър.

В първия пленарен ден за 2022 година отново прозвучаха химните на България и ЕС, а след това от опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” отправиха критики към четирите формации във властта ПП, БСП, ИТН и ДБ, че бездействат, а държавата е в тежка здравна и икономическа криза.

“Новите тинк-танк политически проекти, които се появиха за сметка на политическите партии, се внедриха като заявка за новите месии с лозунги като промяна, справедливост, морал, върховенство на закона, борба с корупцията”, отбеляза в декларация лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Наложете временен мораториум върху прилагането на всички тези мерки, спрете зеления сертификат, извикайте граждански организации, съберете максимално широк експертен капацитет, както от хора, привърженици на тези мерки, така и от хора, които са противници на прилагането им, направете анализ”, обяви от своя страна лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Точно предложение за задължителен зелен сертификат за влизане в парламента от ДБ обаче отпадна от и без това рехавия дневен ред на народното събрание, тъй като в текста се казваше, че тестовете за депутатите ще са безплатни. От БСП се обявиха против депутатите без ваксини да ползват безплатни тестове за вход в НС. Зеленият сертификат стана повод за разправии и в следобедните часове по време на заседание на комисията по правни и конституционни въпроси, а Ива Митева от ИТН предложи темата да не се обсъжда за момента.

Малко по-късно Костадин Костадинов от “Възраждане” предупреди, че на националния протест срещу противоепидемичните мерки на 12 януари пред парламента ще има поне 5000 членове и симпатизанти на “Възраждане”.

Нов късмет

Валентин Михов може да оглави БНБ


Банкерът Валентин Михов, който влезе в надзора на ББР по предложение на Кирил Петков, докато беше служебен министър на икономиката, може да стане гуверньор на БНБ. Това коментираха пред “Труд” депутати.

В кулоарите на народното събрание избраници припомниха, че Михов е работил за за най-голямата руска банка - “Сбербанк”. С Москва го свързва и висшето му образование - завършил е международни икономически отношения в Московския държавен университет. В 45-ото Народно събрание за поста на Димитър Радев, който в момента е гуверньор на националната ни банка, но е с изтекъл мандат, се спрягаше и икономическото острие на ИТН Любомир Каримански. Избраници отбелязаха лаконично, че Радев може и да повтори мандата си.

В този парламент името на Каримански първо беше завъртяно за икономически министър, но в крайна сметка стана председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

В първия пленарен ден след ваканцията Каримански беше коментиран в неофициални разговори и като вариант за шеф на Комисията по финансов надзор (КФН), където също предстоят персонални промени. За КФН се спряга и сегашният шеф на НОИ Бисер Петков, който обаче нямал против да си остане на същия пост.