"Преди всичко хората трябва да знаят, че с действията си сега държавният глава за пореден път, съжалявам да го кажа, наруши Конституцията. Той каза на Конституционния съд (КС) какво да направи.

Радев с ключово решение за клетвата на новите съдии в КС

Каза им: Не взимайте решение, нека не се направи тази клетва, да се изчака. В този случай може да кажем, че Румен Радев взриви независимостта на българския съд и съда като цяло", това каза бившият президент Росен Плевнелиев в сутрешния блок на Нова тв.

Плевнелиев допълни, че държавният глава няма право да каже на съда какво да прави. Ето защо от своя страна съдът правилно е организирал клетвата.

"Защото има закон, който казва, че в 7-дневен период, след като Народното събрание (НС) си е свършило работата, Конституционния съд трябва да вземе решение", каза още той.

Плевнелиев останал леко изненадан от това, че НС иска срока за мандат на конституционния съдия да бъде фиксиран. "Дали е 7 или 9 г. – какво значение има? Нека Конституционния съд да прецени какъв е този период", каза той и допълни, че не е трябвало депутатите "да подават топката на Румен Радев". Поздрави ги обаче за това, че са направили публична процедура с изслушвания, които самият той е гледал. 

"В България толкова сме се настроили срещу политическото, че тук аргументът на Румен Радев много издиша. Десислава Атанасова е политик, но нима Янаки Стоилов или Филип Димитров не са? Аз съм имал честта да посоча Филип Димитров като конституционен съдия", допълни Плевнелиев.

Борисов с бомбастична новина за Атанасова и аферата „Чаталджа“ СНИМКИ

Според него това, че Димитров е и политик само му е помогнало. "Тези хора са натрупали мъдрост и знаят как работи нашата демокрация и бидейки в Конституционния съд съм спокоен, че те са там", каза бившият президент.

"Десислава Атанасова е 15 години в политиката, била е министър, народен представител и председател на парламентарна група. Ако Румен Радев посочи и един скандал, в който тя е забъркана, ако посочи едно доказателство за липса на интегритет, ние щяхме да го чуем. Но се оказа обратното", каза още Плевнелиев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук