Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил да се подготви среща в рамките на Съвета НАТО-Украйна, на която да се обсъди участието на съседни страни в свалянето на руски ракети, предава Укринформ, цитирайки думите на украинския лидер по време на събитие по случай Деня на военновъздушните сили на Украйна.

"Трябва да разработим повече технически възможности, така че съседните страни да могат да използват самолетите си срещу определени пристигащи ракети. Да, те удрят Украйна, но действат в посока на нашите съседни партньори, разбира се, на първо място страните от алианса.

И изглежда, че това решение вероятно е трудно за нашите партньори. Те винаги се страхуват от ненужна ескалация. Но ние се борим с това, ще работим по него и мисля, че имаме добър вариант за нашия Съвет НАТО-Украйна, и вече го изработихме от гледна точка на безопасността по море", каза Зеленски.

Той заяви, че вече е възложил на украинските дипломати да работят с НАТО за провеждането на заседание на Съвета НАТО-Украйна и е определил дата за такова заседание.

"Мисля, че днес наистина ни липсва такава коалиция. Защото е голяма отговорност една съседна страна да поеме отговорност и да ни помогне да сваляме ракети.

Въпреки че според мен това трябваше да бъде направено много отдавна. Но мисля, че има и друг такъв инструмент, и искам да го изпробваме, за да могат страните от НАТО да разговарят с Украйна за възможността за такава малка коалиция от съседни страни, която да сваля вражески ракети", добави още украинският президент.