Ние няма да участваме в заседанията на Народното събрание до предприемането на конкретни действия за промяна в промяната на изборното законодателство. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Валери Жаблянов по време на пресконференция в Кюстендил, предаде "Фокус".

Народният представител коментира парламентарните действия на парламентарната група и протестът срещу начина по който са извършени промените в изборното законодателство. „Вече стана практика изборното законодателство да се променя от управляващото мнозинство непосредствено преди всеки избор, с ясното намерение промените да облагодетелстват по някакъв начин управляващото мнозинство”, заяви Валери Жаблянов.

Той обърна внимание на това, че управляващото мнозинство е отказало да открие процедура по смяна на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). „Както виждате, развоят на политическата ситуация днес показва, че имаме пълни основания в нашите искания до толкова доколкото днес беше променена, за кой ли път и по един съвсем познат начин, позицията на основната управляваща партия, която се измени на 180 градуса”, посочи Валери Жаблянов.

По думите му това не е един добър атестат за една политическа партия, която в рамките на четири дни е в състояние да си промени диаметрално позицията по въпроси, свързани с правата на гражданите и състоянието на законността и конституционният ред в държавата. „Ние няма да участваме в заседанията на Народното събрание докато не бъдат предприети конкретни действия от страна на ГЕРБ за промяна в промяната на изборното законодателство”, каза Валери Жаблянов.

По думите му очакванията са ГЕРБ да внесат предложения за изменения в сегашния Изборен кодекс в текстовете, променени преди четири дни. Това означава да бъде открита процедура за избор на нов състав на ЦИК, да оттеглят измененията относно преференциите, възможността за обжалване на резултатите в съда, както и начинът за взимане на решения в секционните избирателни комисии и в районните избирателни комисии.