Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер приветства избирането на Румен Радев за президент на България. От Европейската комисия дадоха да се разбере, че не бързат с номинацията на следващ български еврокомисар след оставката на кабинета „Борисов“, съобщава БНР.
Оставката на правителството в България не означава, че страната ще спре да бъде управлявана, посочи говорителят на Европейската комисия. След обявеното напускане на Кристалина Георгиева на 31 декември, институцията е готова да обсъди назначението на следващ комисар от България дори и със служебно правителство, стана ясно от отговора на Маргаритис Схинас.
 

„Председателят Юнкер напълно вярва в конституционната и политическа система на България. Той е сигурен, че ще намери събеседник на подходящото ниво, с когото да обсъди номинацията на нов български комисар”.
 
Говорителят намекна, че Комисията може да почака и до следващата година: „Нямаме уточнен краен срок. Кристалина Георгиева все още е член на колегиума на комисарите. Председателят Юнкер ще обсъди името на следващия комисар с българското правителство когато му дойде времето”.
 
Заместник-председателят Георгиева подаде оставка и от януари започва работа в Световната банка. Схинас отново отказа да даде индикации за ресора, който би получил следващият български представител в Комисията.