В ход е изграждането на партия „Лява алтернатива“, каза председателят на Инициативния комитет Иван Атанасов, цитиран от anteni.bg. Атанасов ще бъде и лидер на новата партия, а неин организационен секретар ще е бившият премиер и лидер на БСП Жан Виденов.


Иван Атанасов

Учредителният конгрес ще се проведе през септември или октомври, уточни Атанасов.

„Надявам се да няма трети избори, което пак да ни накара да правим разни коалиции“, каза той и припомни, че за вота на 11 юли още неучредената партия бе в коалицията „Ляв съюз за чиста и свята република“, който получи малко над 10 хиляди гласа.

Жестока изборна драма! Жан Виденов разгроми Цветан Цветанов

„Нямаше време да се представим пред обществеността – каза Атанасов и допълни – Социолозите ни казаха, че сме разпознаваеми за едва от 30 на сто от електората и накрая сработи рефлекса „тия няма да влязат в парламента, което отказа някои потенциални гласоподаватели“.

„За чиста и свята република“ ще остане като лого на новата партия, уточни той.

Жан бе прав като каза още през май, че БСП си отива. Това се потвърди с пълна сила“, бе краткият коментар на Атанасов за изборните резултати на столетницата на 11 юли.

„Въпреки голямата коалиция и големите надежди. Но не съм чул някой да обвини нас, че сме допринесли за този резултат“, каза Атанасов.

Според него в хода на предизборната кампания БСП са възприели някои техни послания.

„Например в началото те подкрепяха зелената сделка. След това, като видяха, че ние събираме подписи срещу тази сделка с много сериозни аргументи – че цената на електроенергията ще поскъпне, че ще се загубят хиляди работни места, които няма как да бъдат компенсирани по никой начин – направиха завой и по средата на кампанията отидоха да правят митинг в защита на „Мариците“.

„Ако те затворят, целият район ще стане пустиня“,  смята Атанасов.

Друг завой, който направи БСП, е за здравеопазването, твърди той. В началото те са говорили, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, без да казват ще се доплаща в тях или не. „Към края на кампанията добавиха и безплатно здравеопазване, за каквото ние настоявахме от самото начало“, припомни Иван Атанасов.

„Нинова подкрепя създаването на правителство на „Има такъв народ“, защото при още едни избори БСП може да падне под 300 000 избиратели“, смята Атанасов.

Според него при участие в едно правителство лидерката на БСП ще може да изпълни обещания, които е дала на различни функционери, ако БСП се докосне до властта, някои ще се уредят със служби, други с обществени поръчки“, прогнозира бъдещият лидер на „Лява алтернатива“.

„Жан Виденов работи по документите да новата партия, разбира ги тези работи, с най-голям опит е“, каза той. Според него техните послания до едно са се оказали верни и очакват да се сбъднат в следващите няколко години.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!