Бившият министър-председател в периода 1995-97 г. Жан Виденов ще участва в изборите в рамките на коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република". Как се роди идеята за завръщането му в българската политика?

"Самата обстановка в страната извика Жан Виденов отново на политическата сцена. Това са всички фактори, които тровят живота ни и на много хора им е писнало от ситуацията в България", заяви пред Bulgaria ON AIR Иван Атанасов от "Ляв съюз за чиста и свята република".

Именно Атанасов е човекът, който запалва бившия премиер за нова битка в предстоящите парламентарни избори на 11 юли. 

"Тази идея е обсъждана от 1997 г. насам, но по две причини не се е реализирала. Първо, защото всички негови съратници, приятели и съмишленици сме смятали, че той трябва да поведе нова формация и второ - имало е обективни предпоставки, настроения в обществото, които са възпрепятствали тази идея да се реализира", посочи Атанасов.

Основната предпоставка за завръщането на Виденов бил "компрадорско-олигархичният" модел, зародил се преди повече от 30 години, който "изсмуква жизнените сокове на обществото".

"Този модел се зароди преди повече от 30 г., но днес цялото общество е установило, че има такава прослойка, с която трябва да се борят гражданите, да се преборят партиите. 

Ние започнахме тази битка през 1995-1996 г., тогава не успяхме да излезем победители, а сега имаме шанс", смята представителят на "Ляв съюз за чиста и свята република".

Според него в в следващия парламент ще има мнозинство, което да приключи с този модел.

"Много хора ще ни повярват. Първо, Жан Виденов е честен и почтен, което не почти се среща сред днешните политици. Това е гаранция, че каквото говори, е истина и каквото се обещае, ще бъде изпълнено.

Инициаторите на лявата алтернатива и коалицията, която създадохме, иска да влезе в битката за новото Народно събрание именно с тази честност и почтеност", обеща Атанасов.

Той изрази увереност, че "Ляв съюз за чиста и свята република" ще прескочи 4-процентовата бариера и ще влезе в следващия парламент, като към началото на кампанията от лявата коалиция си дават 7%.

"Ние ще бъдем гласът на следващия парламент, който ще казва "не" на зелената сделка; "не" на плоския данък; "не" на корумпираното чиновничество; "не" на това здравеопазване, което българинът трябва да заплаща от джоба си. 

Ние ще бъдем критичният глас и критичната съвест на българския народ", категоричен е Атанасов.