Виждали сме множество конфронтации по оста премиер-президент и преди – несъмнено държавният глава ще надделее и този път. Това каза Жельо Бойчев, народен представител от „БСП за България“.

Според него налице е видима управленска криза, като поредното доказателство за това е невъзможността правителството да се справи с трите министерски оставки, които да са глътка въздух, цяла една седмица. „Президентът Румен Радев беше много ясен – разписани са пълномощията и на двете институции, както и процедурата, която трябва да се спазва при издаването на такъв тип документи – това не подлежи на обсъждане. Няма как БСП да бъде страна в този спор. Оценката за президента я дават българските граждани, а от доверието им става ясно, че това, което прави, се харесва от тях. Когато си обезличил институциите, когато дълго време си бил в ситуация, в която си правиш каквото искаш, без да се съобразяваш с конституционните разпоредби, с нормите и правилата в държавата, а сега имаш насреща човек с мнение и отговорност да изпълнява функциите си – съвсем нормално е това да не се харесва на ГЕРБ. Очакванията на българските граждани към управленците е да разрешават проблемите им, а не да изпадат в такъв тип институционални войни“, коментира народният представител от „БСП за България“, цитиран от Фокус.

От самото формиране на правителството българските граждани са свидетели на всекидневни скандали, припомни Жельо Бойчев. Според него поредният управленски блокаж, на който сме свидетели сега, не може да се реши само с няколко персонални промени. По този начин премиерът Борисов прави опити да печели време на власт, вместо да предприеме цялостна промяна в Министерски съвет, а само с такава сегашните управляващи са имали шанс да запазят позициите си, коментира още Бойчев