Жребият за номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота ще се проведе на 2 март. Това реши на свое заседание Централната избирателна комисия (ЦИК), пише Монитор.

Заради противоепидемичните мерки обаче ще се ограничи кръгът от хора, които да присъстват на смият жребий. За целта всяка партия ще има право на един представител, а коалициите по двама.

Няма да могат да присъстват регистрирани кандидати от листите, както бе досега. Ограничения има и за медиите. Право да излъчват ще имат от БНТ и БНР, като за останалите медии самият жребий ще се излъчва онлайн чрез стрийминг.

Самата процедура ще се проведе от 16.00 часа във фоайето на Партийния дом откъм Ларгото, където е официалният вход за новата пленарна зала.

Причината - там е значително по-широко и може да се спазват дистанцията от 1,5 метра между присъстващите. За целта от ЦИК ще пишат писмо до НС и НСО, за да се осигури достъп до фоайето.

След това от 17.00 часа пък ще проведе и жребият за участията на кандидатите и партиите в предаванията на БНТ и БНР. 

ЦИК прие и самите правила за това, като записа, че не се допуска нелоялно съревнования  в останалите рубрики на двете обществени медии. Няма да се допуска търговски реклама с политически внушения по време на предизборните предавания, както не може да има анонимни материали.

ЦИК отложи и разискването относно указанията към секциите за нанасяне на преференциите в протоколите.

Иначе преди ден комисията прие решение с други указания към СИК относно вота на избирателите с изтекли лични документи.

Очаквайте подробности!