Николай Маринов-Малкия Маргин и Златомир Иванов-Златко Баретата не са викани в ДАНС по един и същи въпрос. Това заяви пред Нова телевизия говорителката на агенцията Зоя Димитрова. Тя каза, че не може да коментира информацията, че има отправени заплахи за живота на бившия вътрешен министър Румен Петков, както и че разпитите в ДАНС са свързани с това.
Димитрова заяви, че предстоят още такива срещи. Това е рутинна дейност на ДАНС, мога да ви кажа, че ДАНС ще продължи да изпълнява функциите си по закона, каза говорителката. По повод информацията, че предстои викането на политик, Димитрова заяви: Не мога да коментирам, до този момент нямам такава информация и обясни оповестяването на подобни данни от медиите: Случва се, те имат други неофициални източници, може да са достоверни, може да не са.

По повод самото провеждане на разпитите, Зоя Димитрова заяви: Има два институционални варианта за това, единият е вие като министър да вечеряте в ресторант с такова лице, тази среща да остане тайна и след това когато се разбере за нея да започнете да обяснявате и никой да не ви вярва, другия вариант е такива срещи да бъдат правени в ДАНС и те да останат частично прозрачни за обществото. Мисля, че избора на агенцията да прави подобни срещи в поделенията на ДАНС е по-прозрачен за обществото. Димитрова поясни, че това не означава, че срещите в ДАНС се провеждат на такова ниво - министър, нивото е по-ниско. Ако вие имате предложение за трети вариант, който би се приел по-добре от общественото мнение съм готова да го дискутираме, предложи Димитрова.

Запитана при какви обстоятелства стават тези срещи, могат ли виканите да откажат, могат ли да бъдат с адвокат, Зоя Димитрова заяви: “Да” и посочи, че при втория случай - Николай Маринов се е явил лично, няма никакво принудително довеждане. Златомир Иванов – Златко Баретата е бил придружен от групата за довеждане на ДАНС.

На въпрос какво общо имат Златомир Иванов или Маргините с националната сигурност, Димитрова поясни, че в закона, чл. 4 са разписани 16 предмета на дейност, един е свързан с организираната престъпност, друг с националната сигурност. Според чл. 24 от закона, основанията за викане на разпит са получени данни за лица, които подготвят деяния, които са заплаха за националната сигурност, когато няма достатъчно основания за повдигане на обвинение.

По повод факта, че няма адвокати на срещите, няма прокурорско решение и че може да се окаже, че ДАНС произволно се среща с хора, за да ги респектира, днес тези хора са от организираната престъпност, може утре да е опозицията, Зоя Димитрова заяви: ДАНС е задължена да има оперативно-издирвателни функции, няма как в този случай да не се среща с хора и закона й дава това основание. В закона никъде не пише, че трябва да се среща с политици. Разследващи функции по смисъла на закона ДАНС няма. /БЛИЦ