Чипс от сушени буболечки струва €4,99, предлага се в няколко вкуса и в момента е на промоция. Само три месеца след като Европейският съюз разреши официално предлагането на храни от буболечки и брашнени червеи, Испания стана една от първите страни в ЕС, където такова лакомство вече може да се купи масово, пише flagman.bg.

Втората по големина верига супермаркети в страната „Алкампо“ пусна в мрежата си няколко разновидности сушени гадинки в най-различни вкусове. Те засега са оформени пробно в отделна зона, но вероятно в един момент ще бъдат смесени с останалите храни. Приятно изненадана клиентка на „Алкампо“ направи видео по този повод, което пусна в профила си в социалните мрежи.

Тръпката е навсякъде с efbet.com

На този етап на потребителите се предлагат сушени щурци в няколко вкусови варианта - с мащерка и пипер, с домати и риган и с морска сол. До тях са наредени и сушени ларви на брашнени червеи с лют червен пипер и също с морска сол.

Продуктите са на един-единствен производител – заводът „Португал бъгс“, който се намира в португалския град Порто и от основаването си се занимава само със създаването на храни от насекоми и червеи. Фабриката е създадена през 2016 година, много преди ЕС да позволи свободната продажба на подобни деликатеси.

„Преди 7 години един от нашите основатели, Гилерме Перейра, направи първите си стъпки в света на ентомофагията (храната на бъдещето – б.а.), като прие предизвикателството да разработи хранителен продукт с брашно от насекоми.

Това не беше лесна задача, тъй като за първи път щеше да се докосне до концепцията за консумация на насекоми“, описва себе си фабриката в своята интернет страница. Разработеният продукт получил толкова положителна обратна връзка, че предизвикал г-н Перейра да превърне идеята в бизнес.

Фабриката „Португал бъгс“ предлага и други продукти, които засега липсват в „Алкампо“ – брашно от червеи и такова, кръстено „биволско“. Въпреки името му, то пък е произведено от насекоми, което е видно от раздела, в който е поместено.

Производителят обаче признава, че не само „добрата обратна връзка“ била причината за това начинание. „Истината е, че след много загубени часове на проучване и анализ на документи ние открихме, че насекомите биха били ефективно решение за бъдещето, тъй като техните хранителни ползи и ползите за околната среда са очевидно вълнуващи.“

Първоначалното производство започнало в гараж, но продуктите изведнъж получили много топъл прием, били масово награждавани в няколко конкурса за предприемачество, което позволило на „Португал бъгс“ бързо да се измъкне от гаража и да се премести в нови фабрични помещения. „Ние сме посветени на разработването на нови продукти и устойчиви храни.

Една от основните ни цели винаги ще бъде да впечатляваме потребителите с нови изненади, карайки ги да бъдат по-устойчиви в избора си ден след ден“, обещават от португалския завод за буболечки и червеи. Думата „устойчивост“, използвана в представянето им, се е превърнала в своеобразна идеологема за либерал-глобалистката идеология.


Засега българският потребител е отново пренебрегнат и изостава от тези европейски новости. Нито една верига, оперираща на нашия пазар не е предложила нито вкусни щурци с риган и домати, нито пък апетитни брашнени червеи с лют червен пипер.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук