Гърция е обхваната от пожари. Евакуират туристи. Има затворени пътища поради слаба видимост, като се ползват обходни маршрути.

На всеки десет минути пламва нов пожар, съобщават от Гражданска защита. Основната причина са високите температури, сухо време, силни ветрове, казаха пожарникарите.  

 

В района на област Атика гори мащабен пожар, който се доближава до населени райони. Огънят премина през две села, продължава евакуация на жители и туристи. Затворена е магистралата от Атина към Сунио поради слаба видимост.

Парковете и горите под отговорността на регион Атика ще останат затворени днес поради изключителния риск от пожар, съобщава ERT.

„Екстремен  (състояние на тревога - категория 5) ще бъде рискът от пожар в райони на регион Атика”, според приложената карта за прогнозиране на риска от пожар, от Генералния секретариат на гражданските „Защита”.

Властите изпращат съобщения по мобилните телефони за опасност от приближаване на огъня.

Силен пожар обхвана и Арголида в източната част на полуостров Пелопонес. И там евакуират хората.

 

На островите също има пожари в горски райони, но за сега без опасност за туристите. Полиция и военни части охраняват достъпа до гори при пълна забрана за влизане на хора и автомобили.

Властите приканват всички туристи, ако забележат дим или огън, да информират незабавно полицията.

"Условията са изключително трудни. Скоростта на вятъра в някои райони надхвърля 95 км/ч, което затруднява пилотите на водните бомбардировачи да полагат каквито и да било усилия“, заяви на брифинг говорителят на пожарната Василис Ватракогианис.

Според прогнозната карта за опасност от пожари  са следните области:

Регион Атика (остров Китира)

Област Пелопонес

Регион Западна Гърция (Илия, Ахая)

Регион на Централна Гърция (Фокида, Виотида, Фтиотида, Евия, включително остров Скирос)

Северноегейски регион (Лесбос, Хиос)

През 2023 г. тя преживя опустошителни пожари и двуседмична гореща вълна с температура над 40°C, чиято продължителност беше безпрецедентна.

Според Междуправителствената експертна група по изменение на климата (МГИК) повишаването на температурите, причинено от антропогенните емисии на изкопаеми горива, удължава пожароопасния сезон и увеличава опожарените площи.

Както БЛИЦ съобщи, Турция също е в плен на жегите, които надхвърлят показателите от предишните години. Температурите в цялата страна са с 5-10 градуса по-високи от обичайните за този сезон.

В югоизточната част на страната бушуват опустошителни горски пожари. По последни данни огнената стихия е отнела живота на петима души, ранените са десетки.