Изпращаме пожарникари в Гърция. Те ще подпомогнат гръцките екипи в района на Александропулис. Български огнеборци ще окажат помощ на гръцките си колеги за справяне с възникналите големи горски пожари.

Нашите екипи заминават за южната ни съседка в сряда. В състава на модула влизат 5 пожарни автомобила, 2 микробуса, оперативен автомобил и 36 пожарникари от РДПБЗН – Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и СДПБЗН.

Няма информация за пострадали български граждани от пожарите в Гърция, както и за получени молби за съдействие от наши сънародници в дипломатическите представителства на страната ни, съобщиха за БТА от посолството на България в Атина.  

 

Предполага се, че жертвите на бедствието са от трети страни, добавят от дипломатическото ни представителство. 

По-рано днес от Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че пътят за България от Александруполис е отворен през националния път Александуполис-Ферес-Суфли-Орестиада, а магистрала "Егнатия" е затворена.

 

Горските пожари, които бушуват в Гърция, са изпепелили над 400 хиляди декара в страната по предварителен анализ на сателитни изображения, изготвен от метеорологичния отдел на Националната обсерватория в Атина. Гръцките медии съобщиха за евакуации на различни места в страната – край Александруполис, в Беотия, Централна Гърция, както и в района на Фили, Западна Атика. По данни на гръцката национална телевизия ЕРТ за последните три дни са избухнали над 200 нови пожара. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук