Пожар остави без дом 12 души във велинградското село Биркова. Огнената стихия опустоши две къщи рано тази сутрин. Навременната намеса на пожарната предотврати разрастване на огъня към други сгради, информира Bulgaria ON AIR.

Няма пострадали хора при инцидента.

Малко след 6:00 часа тази сутрин на тел. 112 е получен сигнал за пожара. Огънят бързо обхванал две съседни къщи. За щастие пламъците събудили спящите там възрастни хора. Те побързали да спасят първо децата. 

"Като видях пламъците, какво да направя, веднага събуждам внучетата, тичам, викам като ненормален, за да се спасим", сподели Джемал Мехмедов.

Първият етаж от къщата на Джемал е сравнително запазен. Но семейство Терзиеви губи целия си дом в пожара. 

"Баща ми я е построил, ние не сме строили нищо. Бащата едно време се е трудил и я е направил. На гърба си е носил камъни, за да я направи и за един миг всичко изгоря, всичко, целият ни живот изгоря", не крие мъката си Мехмед Терзиев.

"Аз да бях умряла, това да не бях го видяла", ридае Джемиле Терзиева.

Пожарникари от Велинград ликвидираха огнената стихия и предотвратиха по-голямо бедствие. Подкрепиха ги с водоноски и от горските стопанства Алабак и Чепино.

"Напълно е унищожено и от двете къщи имуществото, една работилничка, в която е имало машини за дърводелска работилница и тя е унищожена", заяви Виден Кадьов от РСПБЗН - Велинград.

Огънят е унищожил дрехи, документи, важни лекарства. Веднага след като огънят бе загасен, доброволци започнаха да разчистват отломките. Останалите без дом ще бъдат приютени от роднини.

"Веднага се почна да се работи. Проблеми няма, ще смогнем и ще помагане докъдето можем и това е, кой с какво може. С дрехи, с ядене", сподели съседът на пострадалите Якуб Якубов.

"Каквото зависи от нас и от община Велинград ще се помогне естествено", каза кметът на Биркова Красимир Коруджиев.

Предстои да бъдат изяснени причините за пожара, както и размерът на щетите.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ