Експертизите са много. Това, което мога да кажа е, че приключените две основни експертизи. Едната е от 7 вещи лица автотехническа. Обвиняемият се е движел със скорост около 99 км./ч. Няма опит за спиране на движението на автомобила. 

Това заяви в ефира на Нова телевизия адвокатът Менко Менков в коментар на кошмарната катастрофа навръх Великден 2020 година, в която загина журналистът Милен Цветков. Той е един от адвокатите на наследниците на починалия тв водещ. 

"Интересното идва от психологичната експертиза. Обвиняемият е бил вменяем, въпреки че е бил под влиянието на 3 вида наркотични вещества. Той е подценил възможностите си, след като е знаел, че е употребил наркотични вещества", каза Менков. 

"Защитата на обвиняемия първо твърдеше, че не е доказано, че именно той е управлявал автомобила. Вече е ясно, че той е управлявал МПС. Има отпечатъци както на него, така и на останалите пътници в МПС-то. Освен това обвиняемият е дал показания, в които не отрича, че е шофирал той", каза адвокатът на Боян Цветков. 

"Основният момент, в който ще бъде спорът - обвиняемият е извършил престъпление с умисъл. Той е допускал причиняването на тези тежки резултати и се е поставил сам в тази ситуация, като е употребил 3 наркотични вещества", каза Менков. 

"От негови чатове става ясно, че той е запознат с начина на действие на тези наркотични вещества. Преди конкретния случай има комуникация между него и негови приятели, от която става ясно, че коментира начина на действие на различните видове различни наркотични вещества", призна Менков. 

Той разкри, че Николов е взел марихуана, амфетамини и кокаин. "Между 12 и 24 часа назад от произшествието са били поети тези наркотични вещества. Предходната вечер е бил празнуван празник, а хората от автомобила на обвиняемия са се прибирали сутринта", каза той. 

"Водачът е спал сутринта до обяд. Това обаче не е изчистило действието на наркотичните вещества", добави експертът. 

Адвокатът подчерта, че целта на наказателното производство е да се извърши възмездие, а не да се отмъщава. 

По думите на Менков Николов е казал, че искал да спре, но незнайно по каква причина не е натиснал спирачката, а явно педалът на газта.

"Очевидците са многобройни. Много присъстващи лица дори от прозорци и балкони са разкрили какво са видели. Кристиян Николов сам се е поставил в тази ситуация след употребата на три вида наркотични вещества", добави адвокатът.

По думите на адвоката на наследниците на Милен Цветков обвиняемият все пак отрича за употребата на наркотици, а казва, че е пиел хранителни добавки и явно, че в тях е имало наркотични вещества.

"Обвиняемият се намира в арестното помещение. Николов не е пуснат под домашен арест. Най-вероятно неговата защита ще иска изменение на мярката, но засега той е в ареста", обясни Менков. 

"В наказателното производство ще сме само частни обвинители. Ще искаме получаване на съответното предвидено в закона наказание. Останалото ще уредим със застрахователната компания. Тя по своя преценка е преценила да изплати неимуществени вреди на двамата наследници. Процесът няма да се занимава с това", заяви Менков.

"По това обвинение, ако бъде доказано, Николов може да получи от 10 до 20 години лишаване от свобода и отнемане на книжката завинаги", заяви Менков и добави, че ако все пак не се окаже умисъл на обвиняемия, то той може да получи от 5 до 15 години.

Менков коментира и информациите, че обвиняемият може да се отърве, защото Цветков е бил жив след удара и е напуснал автомобила:

"Излязоха публикации, че причината за смъртта може да е ненавременно оказване на медицинска помощ - това не е вярно и е доказано. Има две разкъсвания на аортата. Дори да е имало операционна зала на кръстовището, където е станало произшествието, журналистът е нямало как да бъде спасен", каза той.

"Извършителят е излязъл от автомобила, отишъл е при господин Милен Цветков, разговарял е с него и го е придържал, тоест е осъзнавал какво е станало", разкри адвокатът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!