Европол съобщи, че във Франция са арестувани шестима членове на престъпна група, действала и в Израел, източила около 12 милиона евро от Covid помощи за безработица чрез 3600 фиктивни компании.

Парите, които френската държава превеждала по банкови сметки в страната, бързо били прехвърляне в различни държави в Европа, като били обменяни във виртуални валути, пише БНР.

Основният заподозрян – 30-годишен мъж с френско и израелско гражданство, и съпругата му били задържани на 16 юни призори в Реплонж (Франция), близо до границата с Швейцария, докато се готвели да избягат в Женева, откъдето планирали да отлетят за Тел Авив, като направили резервация в последния момент.

Час по-късно френски жандармеристи нахлули на няколко адреса в Париж и предградия на френската столица, за да арестуват съучастниците им, които били техни роднини.

При претърсването били открити значителни суми скрити пари. Общо били конфискувани 1 765 630 евро и 3420 американски долари, три луксозни часовника, оценени на 230 000 евро и бижута за 30 000 евро.

Освен това френските власти успели за възстановят над 6,2 милиона евро от банкови сметки на престъпната група.

Междувременно израелската полиция предприела действия срещу членове на същото семейство в Израел, като е бил задържан заподозрян съучастник. В Нетания е претърсен кол център, за който се смята, че е бил използван за измамите, като са конфискувани телефони и оборудване.