Властта и парите корумпират човека или човекът корумпира властта и парите? Въпрос, който е не просто универсален, но и изключително актуален с разрастващия се скандал с Джефри Епстейн, заплашващ да погълне елита на американските инвеститори и политици, начело с Леон Блек от групата „Аполо”.
Но първо - кой е Джефри Епстейн? Той започва своята кариера в Ню Йорк през 70-те години като учител по математика в елитна гимназия в Далтън. Малко  по- късно започва работа в инвестиционната банка Bear Stearns, а през 1982 основава своята фирма "J.Epstein and Co".

По думи на самия Епстейн, неговите  услуги „се предлагат само на клиенти с активи на $1 милиард”. Въпреки охолния живот, имения и многобройните дарения за благотворителност, произходът на неговите пари е неясен за широката публика.

Години наред Епстейн се презентира като финансов консултант и бохем сред бизнес елита на САЩ до 2008 г., когато митът за него е развенчан...

Епстейн е арестуван за секс с малолетна, а скандалът отприщва поредица от разкрития, обвинения и присъди, които му печелят названието „най-опасният сексуален хищник” в историята на Америка.

Секс с десетки малолетни момичета, порнографски материали с деца, склоняване към и организиране на мрежа за проституция на малолетни момичета за високопоставени клиенти, сред които се споменават имената на много високопоставени фигури от цял свят са една малка част от хилядите страници от разследването на прокуратурата към него, целящо обвинение и 45-годишна присъда.


За съжаление, обаче тя никога няма да влезе в сила, защото на 10 юли Епстейн бе намерен мъртъв в килията си. Официалната версия е самоубийство, но целият свят се съмнява, а версиите идват една след друга...
 
Големият въпрос, който обаче остава и след смъртта на печално известния бизнесмен е, защо редица влиятелни политически и бизнес персони не прекъсват връзки с него, дори след обвиненията за изнасилване на малолетни?

Каква е тази финансова експертиза, която да накара тези хора да пренебрегнат собствената си репутация и тази на фирмите си?

Дали мотивите им не са свързани с дългия списък от специални клиенти, който Епстейн се очакваше да сподели с обвинението в следващите дни?
 

Джефри Епстейн си спечели прозвището "най-опасния сексуален хищник в САЩ" 

Въпроси за чиито отговори всички мълчат...
 
От седмици фондът Аполо се раздира от вътрешни скандали, свързани с разкрития на световните медии за дългогодишни връзки на основателя им и изпълнителен директор Леон Блек с Джефри Епстейн.

Името на Аполо е известно на българската публика със сътрудничеството им с бизнесмена Христо Илиев и AG Capital в опитите им да придобият земите на кино Арена чрез крайно съмнителни търгове за дългове на българската верига, оказване на медиен натиск и заплашване на съдии, довели до пълния отвод на съда в Стара Загора.

Подозрителните практики на фонда явно не са просто малка част от арсенала на висшия мениджмънт, но и се простират в много по-голяма дълбочина.


Аполо и Леон Блек, като физическо лице, са били част от клиентите на Джефри Епстейн. След разразилия се скандал, множество фирми и банки късат всякакви връзки с Епстейн с мотива, че не е етично да правят бизнес с криминално проявени лица.

Този списък с дружества включва Victoria`s Secret, JPMorgan Chase &Co., Deutsche Bank и редица други. От 2008 г. насам има доказателства за срещи между представители на Аполо, Леон Блек и Джефри Епсрейн.

Връзките им се простират дотам, че Епстейн е бил директор на фондацията на Леон Блек – The Leon Black Damily Foundation.

Той заема тази позиция от далечната 2001 год., но не бива освободен пред 2008 год. при избухването на скандала за педофилия. Има документи, които доказват, че той е продължил дейността с до 2012 год.

Леон Блек публично отрича тези факти, твърдейки че присъствието на Джефри Епстейн в документите между 2008 год. и 2012 год. не е нищо повече от плод на административна грешка.

Грешка, повтаряна многократно в период от четири години? Любопитно е как бизнесмен от такъв калибър е допуснал грешка с толкова големи последствия за репутацията му.

Още по-любопитен въпрос е дали грешката е случайна или плод на други зависимости, някои, от които определено поставят под съмнение етичните норми за бизнес, които се налагат във фонда Аполо.

А най-любопитното е защо български медии не проверяват историята на личности, които бързат да отъждествят като „спасители на българския инвестиционен климат“.


Историята далеч не свършва тук. От групата Аполо отричат да са ползвали услугите на Джефри Епстейн, въпреки сигналите на редица служители за многократни срещи с Епстейн и фирмата му за дискусия на бизнес консултативни услуги и стратегии.

Също така според информация на Bloomberg, Леон Блек е организирал срещи в имението на Епстейн в Манхатън през 2015 год., заедно със съоснователя на Аполо, Марк Ролан и представители на Edmond de Rotschild Group. Всички замесени страни отричат за такава среща, но където има пушек, най-често им и пожар.

Акционерите на Аполо не остават убедени в истинността на информацията и обясненията, споделени от Леон Блек и темата продължава да ги притеснява с пълна сила.

Вторият най-голям инвеститор в Аполо – California Public Employees` Retirement System, накратко Calpers – публично алармират за случая и демонстрират ангажираност за пълното му разясняване.

„В Calpers гледаме изключително сериозно на разкритията за връзките между Аполо и Джефри Епстейн. Действията на нашите партньори, както в професионален, така и в личен план, въздействат на нашата оценка за дългосрочни бизнес отношения.

Гледаме на случая, като заплаха за нашата репутация и корпоративни успехи.

Фондът ни е в разгори с Аполо за организиране на среща, на която да дискутираме казуса в дълбочина“, казва говорител на Calpers.

Леон Блек пише открито писмо до служителите на Аполо, твърдейки, че изобщо не е знаел за престъпленията на Епстейн и единствената му връзка с обвиненията е, че е правил дарения към благотворителни организации на последния, като съответно такива дарения е имало и в обратната посока към фондации на собственика на Аполо.

Да се твърди е лесно, но дали може да се вярва? Леон Блек е дарил $10 мил. Чрез своя фондация за благотворителност на фондацията на Епстейн Gratitude America през 2015.

Доколко такива дарения са плод на човеколюбие и доколко помощ на приятел в беда, който спешно трябва да спаси имиджа, а и свободата си, е опасен въпрос, но не такъв, който да е далечен от мисълта на критичния наблюдател.
 
Филантроп ли е Леон Блек? Човек, който е начело на фирма, която през 2007 год. с майсторски гешефт кара служителите на CEVA Logistics AG да инвестират в акции, за да загубят всичките си спестявания; фирма, която сглобява инвестиционни колела, с който си надписва комисионни и заграбва стотици милиони от акционери н компании, с които работят (скандалът между Аполо, Athene Holding и The Central Laborers Pension Fund); фирма, която търгува с влияние, за да пресече развитието на конкурент и да доведе до пропуснати ползи в размер на $1,5 милиарда (скандалът между Аполо и Имран Сидики); фирма, която майсторски бяга от съда в САЩ, за да се решават казусите, по които я съдят, на Бермудите. Сигурно е филантроп, но може и да е бизнесмен, който като приятеля си Епстейн има нужда от добър ПР.
 
Маската на последната лъжа пада и според разкритие на New York Times след анонса на Блек, последният не е прекъсвал въобще бизнес връзки с Джефри Епстейн, като през 2011 год. заедно със синовете си са закупили Environment Solutions Worldwide.

Финансов съветник по сделката е Епстейн, срещу което е взел 6% дял от фирмата. А през 2015 год. според информация на New York Post дамата са празнували заедно $7 милиарда на Леон Блек в дом на милиардера в компанията на много гости и момичета. Много след като Джефри Епстейн е обявен за „най-опасният сексуален хищник“ в историята на САЩ...

 
Освен редицата съмнителни бизнес сделки и контакти на Леон Блек и Аполо, самоубийството на Епстейн не е първото, а поредното от редица такива, свързани с мастития американски инвеститор.

През далечната 1975 год. Ели Блек, баща на Леон, се самоубива след като е уличен от американската комисия за ценни книжа и борси за подкуп, даден на президента на Хондурас. През 2008 год. аристократът Рене-Тиери Магин де ла Вилехучет, с който Блек закупува на търг 300,000 застрахователни полици живот за смешна цена след като ползва вътрешна информация, също се самоубива.

През 2006 год. пенсионният фонд CalPERTS предоставя на Аполо $3,5 милиарда за инвестиции в доходоносни бизнес проекти. Три години по-късно Аполо регистрират загуба за CalPERTS на стойност $1,5 милиарда.

Тази загуба провокира проверки и разследване, от което става ясно, че Аполо са ползвали услугите на лобиста Алфред Вилалобос, за да подкупят директора на CalPERTS Фред Буенростро и да получат договора за инвестиции.

Последните двама са обвинени в измама и грабеж, но когато Вилалобос трябва да свидетелства, се самоубива на стрелбище.
 
Историята за измами, порнографя, изнасилвания на малолетни и самоубийства, нови жертви на властта и парите. Следващата цел на Аполо Леон Блек, подкрепен от Христо Илиев и AG Capital, е Кино Арена, а бойното поле ще бъде Пловдвския окръжен съд.

Въпросът сега е, дали и той ще се поддаде на същия този натиск, който уплаши съда в Стара Загора, за да направи отвод, или ще вземе под внимание репутацията на фонда Аполо, и ще демонстрира онази твърдост на съдебната система, която е необходима, за да не се допусне поредното агресивно превземане на достоен и прозрачен български бизнес.
 
Източници:
 
https://www.townandcountrymag.com/society/money-and-oiwer/a28352055/jeffrey-epstejn-criminal-case-facts/
 
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-07-31/jeffrey-epstein-had-a-door-into-apollo-his-deep-ties-with-black
 
https://www.forbes.com/sites/jenniferwang/2019/07/29/private-equity-billionaire-leon-black-sends-letter-to-employees-addressing-jeffrey-epstein-ties/#4ee346095a55
 
https://www.businessinsider.com/leon-black-reaches-out-to-investors-about-jeffrey-epstein-relationship-2019-8
 
https://www.wsj.com/atricles/apollo-globals-earnings-rise-on-higher-revenue-11564574437
 
https://www.privateequityinternational.com/apollo-lps-raise-concerns-over-leon-blacks-relationship-with-jeffrey-epstein/
 
https://nypost.com/2019/07/09/leon-black-kept-jeffrey-epstein-as-charity-director-after-plea-deal/
 
https://nytimes.com/2019/08/01/business/jeffrey-epstein-leon -black-apollo.html
 
https://www.bloomberg.comnews/articles/2019-08-01/apollo-s-black-clarifies-relationship-with-epstein-to-investors
 
https://www.24chasa.bg/novini/article/7548868
 
https://debati.bg/miliarderat-dzhefri-epstayn-iskal-da-izchisti-choveshkata-rasa-chrez-svoyata-dnk
 
https://frognews.bg/novini/ministarat-truda-sasht-podava-ostavka-zaradi-nai-opasniiat-seksualen-hishtnik-istoriiata-sasht.html
 
https://www.nspm.rs/ekonomska-politika/sve-sto-niste-znali-o-investicionom-fondu-apolo-glavnom-kadidatu-za-kupovinu-telekoma-srbija.html