Вчера към 20:15 часа арестувахме 20-годишен български гражданин в град Щадe. Той е заподозрян за убийството на българската журналистка. Това съобщи Фредо де Врийс, директор на Службата за криминални разследвания в Долна Саксония във връзка с ареста на Северин Красимиров, заподозрян за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. 

„Сътрудничеството между всички власти, свързани с европейската заповед за арест, се оказа успешно. Не само полицията тук в Долна Саксония, полицията в град Люнебург, в Щадe, но и разследващите и спецчастите на федералната служба  - всички те си сътрудничиха много професионално. Ние непрекъснато обменяме информация. Искам да спомена и федералната служба за криминални разследвания на Германия, която ми даде важни насоки след контакти с властите в София”, заяви Врийс, цитиран от Нова телевизия.

„Молбата за екстрадиция е автоматично свързана с европейската заповед за арест. Това означава, че заподозреният се явява пред регионалния съд в Щадe тази сутрин и там ще решат дали са необходими допълнителни съдебни ходове за екстрадицията. Подобна процедура може да отнеме до 40 дни. Но предполагам, че българските власти ще настояват за екстрадиция", заяви Врийс.

У нас на Северин Красимиров са му повдигнати задочно две обвинения – за изнасилване и за убийство, извършено с особена жестокост. Според разследващите, нападението не е било планирано, а спонтанно. Целта е била сексуално посегателство.

Службите не изключвали нито една версия за мотива за престъплението - нито личната, нито професионалната. Според прокуратурата убийството по-скоро не е планирано.

Оттук нататък го чака процедура в германския съд, след което ще бъде върнат в България и ще му бъде повдигнато обвинение. По последни данни, още утре Северин Красимиров ще бъде изправен пред съдия в Хановер. 

По данни на вътрешния министър Младен Маринов, Красимиров е напуснал законно границата на България през ГКПП „Дунав мост“ в посока Румъния. Влязъл е в Германия с още двама души. „В момента на напускането на страната ние все още нямахме информация, че той може да е извършител. Хубаво е, че граничният контрол го е регистрирал, че напуска и впоследствие достигаме до неговото местонахождение“, обясни Маринов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ