“В София се провеждат няколко акции. Става дума за поръчково убийство. Множество действия са предприети не само в София. Няколко лица са задържани”, каза главният прокурор Иван Гешев по време на акцията в село Ореховица. Операцията е насочена към битовата престъпност.

Според разследващите участниците в престъпната група са организирали и извършили поръчковото убийство на бизнесдамата Станка Марангозова.  

46-годишната жена бе убита на 10 октомври м.г. Тя беше застреляна в главата от преминаващ край паркирания й автомобил моторист, докато говорила по телефона. Трупът й бе открит от мъжа, с когото живеела на семейни начала, а до тялото имаше бяла роза. Убиецът остави три гилзи на местопрестъплението, а проектилите бяха намерени в автомобила на Марангозова.

Бизнесдамата бе обвиняема за документни измами на стойност от 1,4 млн. лева, след като през 2011 г. бе задържана по разследване за измами, пране на пари и участие във финансови пирамиди за над 65 млн. лева.

„Никой не се справил с тази престъпност, но имаме намерения до края на годината случаите да са намалели. Дадохме такава заявка за телефонните измами още миналата година, сега те са намалели на 50%. Коронавируса промени приоритетите в известна степен. Това обаче не е променило намеренията ни да стопим случаите на битовата престъпност”, заяви още Гешев.

Той коментира и нападките на укриващия се в чужбина хазартен бос Васил Божков срещу финансовия министър Владислав Горанов.

„Конкретни досъдебни производство се наблюдават от конкретни прокурори. Този сигнал не беше минал до мен. Когато дойде при мен ще го разпределя на компетентен колега. 

От друга страна ме сигнализират и искат да се намеса. Това е шизофренично. Това е поредна серия, която съм гледал. Божков прави това, което направи Цветан Василев.

Той иска да пренареди политическата система, за да има изгода. Държави извън ЕС процедурите по екстрадиция имат и политически оглед. Решението се взима от политиците. Василев направи така – дискредитира работата на държавата.

Дано Божков не го постигне. Да не забравяме, че всеки е невинен до доказване на противното в съда. Ако г-н Божков иска да каже нещо, да заповяда – ние нямаме смъртна присъда.

„Продължаваме да работим по случая с побоя Слави Ангелов. Разследваме кой е поръчителите”, допълни още главният прокурор. Той коментира и скандала с футболния клуб „Левски”, като определи ситуацията като погазване на паметта на Апостола.

Що се касае до действията по предаване на акциите, Гешев определи Сашо Диков, като „нахранен пощенски гълъб, който носи в човката си акции”.