"Впечатлението ми е, че това е поредната серия от един несвършващ сериал, който започна с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, които през годините на този криминален преход се чувстваха недосегаеми. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод нападките от избягалия в ОАЕ Васил Божков в ефира на БНТ.


"Нямаше проблем да източват милиони и милиарди, заради което българските граждани да живеят бедно и с ниски пенсии. Те го правеха и никой не ги закачаше. Тогава тези лица живееха в правова държава, а когато прокуратурата работи изведнъж се оказва, че не в ЕС за тях са правовите държави, а например Сърбия и някои държави от Близкия Изток, например", коментира още Гешев.

По думите му има повторение на неща, които са се случвали. "Матрицата е една и съща - върнете се, например, на случая с Цветан Василев. Почва се с едни еписоларни писма, писания във фейсбук, едно и също", допълни той. 

"После вървим към това, че поредният случай се използва от интересите на политиците. Наричам това анархо-либерални кръгове, те се сдружават по интереси, не че са приятели. Съвпадат интересите им да защитят себе си и парите си и общият им враг е прокуратурата и държавата. Смятат, че не са длъжни да спазват законите", заяви още главният прокурор. 

Иван Гешев заяви, че все още не е прочел съдържанието на текстовите съобщения. „Колегите, които го четоха, казаха, че в тях не виждат причина за някаква наказателно-правна реакция”, каза Гешев, с което на практика потвърди, че не вижда причина за проверка срещу Горанов.

По думите му трябва да се благодари на всички, които участват в битката срещу новия коронавирус.

"Не аз, а българското общество трябва на първо място да благодари на българските лекари. Те изложиха живота си на опасност и за съжаление някои починаха. 

Трябва да благодарим на българските полицаи, голяма част от които през тези месеци не се прибираха по домовете си, докато гражданите бяха вкъщи и спазвахме мерките. 

Трябва да благодарим на служителите на РЗИ, на държавните служители, които също бяха на първа линия. 

Благодарности заслужава щаба,  тъй като за България е щастие, че в него има адекватни хора. Благодарение на тях се намираме в една добра позиция на база на цяла Европа. 

Политиците се държаха така, както се държат след Освобождението, по идентичен начин. Но не искам да ги коментирам. Държавата е създадена, за да налага правилата по отношение на гражданите, които не спазват правилата в интерес на другите над 90% от хората, които спазват правилата. Само в България видях държавата да се моли от сутрин до вечер на гражданите да спазват правилата", отчете Гешев.  

Във връзка със знаковите разследвания, по които държавното обвинение работи, Иван Гешев заяви, че българските граждани очакват справедливост за всички.
 
Според него има тенденциозно негативно отношение към прокуратурата от страна на председателя на ВКС Лозан Панов. "Явно се готви за политическа кариера, която определено не е общински съветник, доста по-нагоре. Това са само предположения на база на това, че той общо взето изнася политически речи. Работата му е да има определено поведение пред медиите, когато се излъчват негови изяви”, смята Гешев и допълни: "Той не решава проблемите на българските магистрати.
 
Иван Гешев припомни още за своите предложения за нормативни промени в сферата на пътната безопасност, с които да се въведат още по-строги санкции за пияни и дрогирани шофьори. Сред предложенията има и такова за отнемане на превозните средства, с които е извършено нарушението.